În momentul în care ne-am decis să lansăm acest blog am știut că vrem să transmitem mesaje clare și informații utile atât despre experiențele noastre cu hrana produsă local și cu producătorii agroalimentari din proximitate, cât și să intervenim cu mesaje de tipul “call to action” în momentele în care este nevoie ca vocile de la firul ierbii să se facă auzite și mai tare 🙂

Scriam în luna mai a anului trecut despre importanța consumului local și despre beneficiile pe care le avem cu toții atunci când alegem un producător din proximitate, indiferent unde ne aflăm, în detrimentul unor concerne mari, a unor corporații care de-a lungul timpului au transformat hrana în mâncare, de fapt într-un simplu produs comercial.

Un bun prieten spunea la un moment dat că omul ar trebui să se comporte ca un inginer în fața hranei, să știe care sunt nutrienții, fitonutrienții și vitaminele de care organismul nostru are nevoie, astfel încât să își planifice cât mai multe dintre meniurile de zi cu zi. Planificarea meselor reprezintă o provocare pentru mulți dintre noi și asta pentru că nu conștientizăm suficient de mult rolul hranei. Ne hrănim de cele mai multe ori spontan sau pe grabă și uităm că discutăm aici despre o nevoie de bază căreia nici nu îi mai oferim timpul cuvenit 🙁

Noi credem că dacă suntem atenți la nevoile de bază, inclusiv la hrana pe care o alegem zi de zi, viața noastră se poate îmbunătăți considerabil, iar atenția aceasta o vom putea manifesta în toate ariile vieții noastre.

Ce putem face pentru a schimba aceste obiceiuri, astfel încât în timp să avem un organism mai sănătos și un tonus mai bun în fiecare zi? Noi vă propunem un set de câteva mici schimbări care pot aduce în viața voastră împlinire și armonie în relația cu hrana 😃 :

  • trezirea de dimineață și mișcarea coordonată în prima parte a zilei 💪 (în casă sau afară, în funcție de preferințele tale) pregătește organismul pentru o digestie mai bună, mai ales dacă metabolismul tău este mai lent;
  • micul dejun 🥗 vine ca o mânușă după 30-40 de minute de mișcare: alege hrană ușor proteică, bogată în fibre și vei simți un boost de energie întreaga zi;
  • prânzul este masa principală a noastră 🍲, celebrând aici o jumătate de zi de activitate; pentru a-ți ajuta organismul să producă arderile repede și să elimine ușor toxinele acumulate în țesuturi, alege o supă sau o ciorbă cu ingrediente locale, iar felul doi poate lipsi fără probleme în cazul în care efortul tău fizic este minimal și prestezi o activitate de birou; înainte cu o oră sau cu 30 de minute de masa de prânz consumă un fruct și bucură-te de savoarea lui în tihnă;
  • cina ne provoacă de obicei să alegem poate cele mai greu digerabile produse, iar cinele în familie sunt un chin pentru organism în cazul consumatorilor de produse din carne; noi vă propunem o cină bazată pe legume cu păstrăv la cuptor 🥘, un mix de legume sote sau chiar un desert ușor de digerat.

Sunt doar câteva sugestii care funcționează de minune atunci când oferim din timpul nostru procesului de hrănire.

Draga noastră prietenă din ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Mihaela Vețan, spunea acum câțiva ani că lumea poate fi schimbată începând cu coșul / plasa de cumpărături. Suntem convinși de asta și credem că oamenii se pot adapta ușor la schimbările pozitive atunci când își doresc cu adevărat.

Te invităm să consumi responsabil și să te gândești atât la organismul tău cât și la mediul înconjurător atunci când te pui la masă 😊

Tu ce recomandări ne oferi pe acest subiect? Scrie-ne în comentarii care sunt obiceiurile tale culinare și cum te simți de când ai început să ți le însușești 👇