Am decretat: acesta este de departe anotimpul ideal pentru răsfățul papilelor gustative 🧡

Avem atât de multe noutăți pentru tine și povești despre gustul local, copt de soarele tomnatic. Va curge cu must, struguri mari și negri, gutui, nuci, mere coapte, dovlecei și ciuperci de pădure. În plus, urmează să te ținem la curent cu noutăți, recenzii de produs, călătorii interesante și recomandări de cărți.

Le vom lua pe toate, rând pe rând, aici pe Blog, pe Insta și pe Facebook, iar unele vor fi postate exclusiv în Comunitatea Culinarativ. Așadar, dacă nu faci parte din comunitate, te așteptăm! Suntem peste 800 de gurmanzi faini acolo 😃

Bun, bun, și acum să-ți las rețeta care pe mine m-a cucerit definitiv: Rulada de dovlecel cu ciuperci de pădure 🥰 Am mâncat-o acasă la Deva și mi-am mai luat și la Cluj cu mine. De vis. Atât. De vis.

Pentru rețeta aceasta ai nevoie de 1 dovlecel mare sau de 1-2 mai mici. Noi am luat din grădină doi pe care i-am răzuit pe răzătoarea mare și apoi am presărat peste ei sare (ochiometric). Ulterior, i-am strâns puțin în mână pentru a-și lăsa zeama. E important să fie lăsați la scurs.

Între timp, se bat 2 ouă, pe care le pui în maclavaisul cu dovlecei, adaugi sare și piper la ochi și făină cu un pic de praf de copt. Noi la 2 dovlecei am pus 200-250 gr făină. La final, trebuie să rezulte o cocă moale (să-i fie consistența aidoma unei smântâni dense) și acesta este blatul 😋

În următorul pas, așezi blatul pe o tavă cu foaie de copt, omogen, nu în strat gros și îl lași la cuptor 30 min la 180 de grade. Dacă îți iese mai mult aluat, ca în cazul nostru, mai faci o tavă mică, extra.

În timp ce se coace aluatul, pregătești 400 gr de ciuperci de pădure, pe care le tai cubulețe și le călești cu usturoi (după gust) și 1 ceapă verde (opțional, noi am mai avut în solar), folosind puțin ulei, 2-4 linguri. Adaugi sare și piper după gust. După ce s-a răcit puțin maclavaisul, adaugi până la 200 gr de smântână și amesteci. La final, presari mărar proaspăt 🤤

Între timp, blatul e copt și-l scoți din cuptor. Îl pui pe un fund mare de lemn sau pe masa, cu tot cu foaia de copt și până e cald răzuiești deasupra lui jumătate dintr-o bucată de cașcaval de casă (de aprox. 150-200 gr). Apoi, îl lași să se răcească vreo 10-15 min și torni peste el maclavaisul de ciuperci cu smântână. Restul de cașcaval se va răzui peste maclavais.

După care începi să rulezi cât mai strâns și să prinzi foaia de copt de jur împrejur ca să țină blatul strâns. Îl lași la rece, la frigider sau în cămară, timp de 30 minute. Apoi, se poate servi minunea! 😍

Poftă bună și dacă faci această rețetă să ne trimiți poze și să ne spui cum a fost 🤗