Dorințe…de la fermă în farfurie
Într-o lume în care distanța de la fermă în farfurie adesea străbate continente, iar proveniența hranei rămâne uneori un mister, se nasc inițiative și mișcări care trezesc în mulți dintre noi dorința unei schimbări
Dorința de a clădi o relație mai intimă și sustenabilă cu hrana.
Dorința de a ne conecta la comunitatea din care facem parte și la rădăcinile noastre.
La bogata lume gastronomică din care am gustat încă din primii ani de viață.
La energia și gustul rodului de pe pământurile natale.
Îmi place să spun că noi de fapt gustăm locuri și tradiții, celebrând esența a ‘cine suntem în bucate’.
Și câteodată se trezește în noi dorința de a cunoaște chipul și povestea celui sau celei, care ne-a pregătit hrana de azi și de mâine, formând astfel o legătură bazată pe încredere și susținere, dincolo de cea pur comercială.
Dorința de a ne aduna în jurul unei mese îmbelșugate, care să înfiripe în inimile noastre sentimente, amintiri și dragostea pentru hrana bună, curată, vindecătoare.
Dorința ca și generațiile viitoare să re(cunoască) aroma naturalului, să își răsfețe și învețe papilele gustative cu deliciul autentic al hranei, păstrat din vremuri îndepărtate.
Dorința de a ne cunoaște rețetele, secretele și îndeletnicirile culinare din bătrâni, datinile cu gust de sărbătoare și obiceiurile din jurul mesei.
Dorința de a ne proteja natura, susținând micii producători locali, care aleg să cultive pământul fără a-l otrăvi și care își cresc animalele de curte cu iubire și responsabilitate. Cei care ne oferă nouă ce pun ei pe masă pentru întreaga familie.
Dorința de a vedea cum simplele noastre alegeri alimentare au un impact extraordinar pentru sănătate, comunitate, mediu, economie și cultura gastronomică.
Alegerile noastre culinare pot deveni un manifest pentru un consum conștient, asumat și responsabil, însuflețit de sentimentul de apartenență și de atenția față de mediu și grija pentru un viitor care să ne lase un gust plăcut