Azi este despre a te răsfăța cu o rețetă de papanași ardelenești 😃 și mai ales despre bucuria de a găti în familie.

Mai este și despre produsul vedetă al rețetei noastre – brânza proaspătă de vaci de la Caseus 🧀, un deliciu care ne-a transpus în vremea copilăriei, pe când jocul și deserturile făcute de bunici erau cele mai mari bucurii.

De la Caseus am adorat Trapistul de 3 luni, ricotta și acum această minunăție de brânză, care ne-a făcut să fim așa de nerăbdători să pregătim desertul! 👩‍🍳👨‍🍳

Bun și acum să vă dăm rețeta celor mai gustoși papanași fierți (ideal de pregătit și savurat în familie):

  • Se amestecă ½ kg brânză de vaci de la Caseus cu 2 ouă de casă întregi, 50 gr de zahăr, 40 gr gris, 60 gr făină, 1 vârf de sare și 1 pliculeț de zahăr vanilat. Se poate rade și puțină coajă de lămâie în aluat. Depinde de gust 😋
  • Apoi se modelează papanașii într-o formă rotundă și se pun la fiert într-o oală cu apă și puțină sare. Este recomandat ca apa să fiarbă la foc potrivit (nu e indicat să clocotească).
  • Punem fiecare papanaș, unul câte unul, în oală, iar când se ridică la suprafață știm că sunt gata. Îi scoatem și îi dăm prin pesmet.

Pesmetul se pregătește în felul următor 👇:

  • Într-o tigaie se pune puțin ulei pe fund, se presară pesmetul (noi am optat pentru 120 gr), se învârte în el până se prăjește puțin și prinde puțină culoare, apoi se trage de pe foc și se amestecă cu zahăr și 1 plic de zahăr vanilat pentru aromă (se pune după gust) ❤

Tips: pentru papanași cu o consistență mai moale, reduceți doar cantitatea de făină. De exemplu, la rețeta noastră se pot pune doar 2 linguri de făină.

Se servesc cu dulceață de casă la alegere. Noi preferăm căpșuni, vișine și zmeură 😍

Poftă bună și spor la gătit!