În inima satului Gheorgheni, într-o căsuță de poveste 🏡, cu flori roșii la geam și cu o seră de legume pe acoperiș, am descoperit atelierul Caseus, unde se prepară renumita brânză maturată Trapist, după o rețetă inspirată din scrierile călugărilor trapiști 🧀

Acolo, în micul atelier, am avut marea plăcere de a-l cunoaște pe Ákos, un tânăr producător local, artizan pasionat de lumea brânzeturilor, care și-a dedicat doi ani de zile pentru a experimenta cu diverse rețete până a ajuns să se decidă asupra unor sortimente excepționale, precum Port Trapist maturat 3, respectiv 9 luni și Ricotta proaspătă. Uneori, în cadrul târgurilor ne-a spus că aduce și mozzarella proaspătă, care trebuie consumată numaidecât.

Momentul în care s-a decis să-și urmeze pasiunea, investind într-un atelier de brânzeturi, unde se ascund la răcoarea pământului roți mari de brânză maturate, aurii și parfumate, a fost după ce a gustat un cașcaval afumat în formă de cuib, care i-a cucerit papilele gustative. De atunci, totul este istorie 🙂

Pentru noi, momentul degustării a fost în sine o revelație. Fiind iubitori de brânzeturi, am rămas impresionați de gustul nemaipomenit al celor două brânzeturi maturate – Port Trapist de 3 și 9 luni. Primul, are un iz vag și un gust intens, care se arată blând la început, devenind pregnant și foarte aromat pe final, iar cel de al doilea are un miros care răzbate îmbietor, iar gustul este fin, aromat, având o textură densă și cremoasă. Ambele ne-au cucerit, însă lui Marius i s-a făcut literalmente pielea de găină în timp ce degusta Port Trapistul maturat timp de 3 luni, propovăduind că acestea sunt unele dintre cele mai bune brânzeturi degustate de noi până în prezent 😋

De ce este această brânză atât de deosebită? Deoarece gustul este inconfundabil, rafinat și intens, perfect pentru a-l complimenta cu un vin bun. De asemenea, laptele de vacă provine de la producători locali, se pasteurizează și se îmbogățește cu cheag și culturi lactice atent selecționate, iar brânza se prepară manual și se maturează în crustă naturală de fungus benefic, sub verificarea atentă a meșterului, rezultând astfel brânzeturi artizanale de cea mai înaltă calitate.

Noi vă recomandăm să încercați această brânză excepțională 😃 O puteți comanda de pe  www.caseus.ro, tot online de la Produs de Cluj sau prin Nod Verde, și fizic – de la magazinul sătesc din satul Gheorgheni, de la magazinul de legume și fructe de pe strada Borhanciului sau de la Sat în oraș. Poftă bună! 😘