Sărbătorim 5 ani de Culinarativ
Astăzi se împlinesc 𝟓 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐂𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯! ![]()
În 28 aprilie 2020, în pandemie, lansam blogul cu scopul de a răspunde întrebării pe care o primeam cel mai des de la apropiați:
“De unde ne putem hrăni local, curat și sănătos? Mai ales acum, când nu mai avem acces la supermarketuri! Știm că voi sunteți cu hrana locală și mai aveți idei.”
Așa am început să scriem pentru voi, documentând săptămânal fiecare experiență cu gust local, iar voi ați răspuns cald, oferindu-ne susținere ![]()
Și mai era un aspect important! Nu știu dacă vă mai amintiți, însă a fost o perioadă când nu puteam ieși la evenimente, pentru că se închidea tot, iar tursimul colapsa.
Ei bine, atunci am lansat primele noastre brunch-uri la plantația de afine și mure din Sic. Aveam voie cu maxim 50 de persoane per eveniment și eram condiționați de respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse atunci. Poliția venea la fiecare eveniment să (ne) verifice, dar noi zicem că a meritat din plin! ![]()
La fel ca voi și noi tânjeam să ieșim în natură la evenimente, să nu pierdem contactul uman și să ajutăm micile afaceri să prospere.
Așa că ne-am pus pe treabă și ne-am ținut de ea!
Inițial, am crezut că ne vom limita la a scrie recomandări. Nu știam că vom ajunge, în scurt timp, parte din diferite proiecte gastronomice, evenimente culinare lansate cu succes, inițiative de impact, festivaluri, mese rotunde, proiecte de cercetare ș.a.m.d.
A fost o călătorie incredibilă, pornită din bucuria de a împărtăși.
Vă mulțumim pentru tot și vă dorim la mulți ani, culinarativilor! ![]()
Împreună continuăm să ne hrănim echilibrat, local și sănătos, să susținem economia locală, să evităm risipa alimentară și să fim păstrători ai tradițiilor noastre culinare. Continuăm să ne educăm gustul, explorând gastronomia locală și cizelându-ne obiceiurile de consum!
De asemenea, ne dăm întâlnire în Comunitatea Culinarativ pentru rețete, noutăți, idei și evenimente noi! Facem sport, biciclim și ne “gurmănzim” chibzuit și cu folos!
Mai jos vă lăsăm scrise câteva momente cheie de anul trecut, dacă mai aveți răbdare să aruncați un ochi:
A fost o plăcere să fim parteneri în proiectul Gustul ca Patrimoniu, având oportunitatea de a scrie despre unul dintre cele mai interesante proiecte inițiate și derulate de CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare, dar și de a facilita întâlniri cu producători locali și inițiative de lanț scurt alimentar, inclusiv puncte gastronomice locale din județul Sibiu, în vederea explorării patrimoniului cultural;
️Am promovat festivalul nostru preferat de gastronomie artizanală, „𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐒 𝟐𝟎𝟐𝟒 – 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐡𝐫𝐚𝐧𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬𝐮𝐬𝐭𝐞𝐧𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆”, un festival dedicat hranei curate, cu produse ecologice și din comerțul echitabil, cu degustări și ateliere gastronomice inedite;
V-am reamintit de 𝐂𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐡𝐨𝐧 și posibilitatea de a vă înscrie la hackathonul global dedicat soluțiilor climatice. Tema de anul trecut a fost legată de cum putem reduce risipa alimentară;
Am avut parte de un eveniment deosebit la Bioferma Albastrea, unde am discutat despre agroecologie;
V-am scris mult despre ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești și parteneriatele din Cluj, Sibiu și Timișoara, despre coșul cu legume bio și despre agricultura susținută de comunitate;
Ne-a fost drag să vă vorbim despre Economie Rurală, un portal de știri și o sursă bogată de informații, construite în jurul antreprenoriatului rural, unde Raluca Dumitrana ne încântă cu o serie de articole bine documentate despre producători, gastronomie locală, sate de poveste, evenimente, sustenabilitate și turism rural;
Am organizat 𝐓𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐢̂𝐧 𝐛𝐮𝐜𝐚𝐭𝐞 la Copsa Mare 122! Evenimentul nostru culinar de suflet și a ieșit minunat!
Am vrut să facem și o ediție specială de iarnă, însă am fost nevoiți să amânăm! Poate anul acesta? ![]()
V-am argumentat de ce experiența gastronomică cea mai faină, e să mănânci acolo unde oamenii gătesc pentru ei și v-am recomandat o listă cu cele mai faine puncte gastronomice locale vizitate de noi de-a lungul timpului. Ulterior, am menționat și cele mai faine pensiuni cu meniu bazat pe produse locale;
Am creat o listă cu producători locali și evenimente gastronomice, târguri & ferme, pe care merită să le vizitați an de an;
Pe parcursul anului am făcut 3 apeluri de ajutor pentru 3 producători locali aflați în impas. Ne-am bucurat să vedem că avem o comunitate unită și implicată!
V-am împărtășit experiența noastră din Florența și San Teodoro cu piețele de producători locali de acolo și povestea lor inspirațională;
Nu am uitat nici de piețele noastre și v-am recomandat să vizitați Piața Volantă Transilvania din Sibiu, unde ne-a surprins plăcut atmosfera și varietatea impresionantă de produse locale de la mici producători ai locului sau din alte regiuni ale țării;
Ne-am făcut 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤
, ne vedem și acolo!
Am ajuns și la COBOR – ferma de biodiversitate/biodiversity farm – o frumusețe de loc din Colinele Transilvaniei, care merită vizitată;
V-am scris și despre Asociația Lanțului Alimentar Scurt & activitatea lor faină;
Am celebrat Ziua Bujorului Românesc, floarea națională a României, la Festivalul Bujorului la Castel, în curtea castelului Ugron din Zau de Câmpie, Mureș, unde ne-am întâlnit cu producători locali și meșteri populari dragi nouă și am vizitat Rezervația Naturală – Bujorul de Stepa – Zau De Campie
Am aflat totodată și despre cele 5 puncte gastronomice locale din zonă;
Am scris despre prietenii de la Asociatia Curtea Culorilor și i-am felicitat pentru câștigarea aurului și argintului pentru două dintre sortimentele lor excepționale de brânzeturi la primul concurs de profil din țară;
Am făcut un periplu la pas și un tur pe bicicletă în satele din județul Brașov și Sibiu, descoperind noi locuri și noi gusturi locale.
Ne-am aventurat și până în satul unde soarele răsare de două ori, în Rimetea, cu ocazia unui eveniment. V-am scris despre toate, îndemnându-vă să descoperiți minunățiile rurale românești, săsești și secuiești;
Am scris despre adevăratul Târg de Crăciun din Cluj-Napoca, cel al Asociatia Mesterilor Populari Clujeni, pentru că merită;
V-am amintit de standul cu produse locale al USAMV din Iulius Mall (unul din locurile noastre preferate de cumpărături);
Și v-am tot invitat în 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯, unde vorbim despre grădinăritul urban, promovăm evenimente culinare, schimbăm obiceiurile de consum, dezbatem idei, împărtășim rețete, oferim producătorilor locali un spațiu de promovare gratuit, oferim recomandări, aducem în atenție știri din domeniu și cercetări & multe, multe altele!
Totul voluntar, totul din pasiune pentru un stil de viață armonios, sănătos și tihnit! ![]()
