La Toamna în bucate la Copșa Mare 122 am găzduit gurmanzi din mai multe colțuri ale țării, în unul dintre “ultimele peisaje medievale autentice din Europa”, așa cum este minunat descris de Colinele Transilvaniei 🧡

În acest peisaj idilic, încărcat de istorie și povești uimitoare, am copt împreună cu gazdele un nou eveniment gastronomic, menit să celebreze oamenii locului, hrana curată, meșteșugul specific zonei și îndeletnicirile vremurilor de odinioară.

Astfel, alături de gurmanzi am făcut o incursiune în viața satului transilvănean, surprinsă în tinda casei albastre Copsa Mare 122, devenită în timp Punct Gastronomic Local.

Nici ploaia nu ne-a ținut în loc să explorăm și să învățăm, să ne cunoaștem și să savurăm bucatele proaspăt servite. Am putea spune că ne-a revigorat și a conturat frumos peisajul tomnatic de început de noiembrie 🍂

Experiența noastră cu gust local a început cu prima masă a zilei, aperitivul rece, care ne-a răsfățat papilele gustative cu zacuscă de casă, brânzeturi, ouă, legume de sezon, socată, cărnuri și preferata tuturor: pasta de slănină!

A continuat cu un tur al casei și apoi cu atelierul de branză realizat de Istvan Varga de la Manufactura de Brânză. Istvan, un veteran în făurirea brânzeturilor fine, s-a ridicat la înălțime, oferind tuturor nenumărate informații despre lumea brânzeturilor artizanale și învățându-i secretele cașului proaspăt! 🧀

La finalul atelierului și ploaia a stat în loc, chiar la timp pentru vizitarea bisericii fortificate. Un edificiu cu o vechime de peste 700 de ani, care ne-a găzduit și ne-a ascultat poveștile despre cultura și istoria sașilor.

Nu peste mult timp, am revenit în tinda casei albastre la atelierul de pâine și am început să frământăm aluatul din covată, rămânând impresionați de iscusința micului brutar din grup! 👨‍🍳 Multe mânuțe s-au alăturat și împreună am lăsat la dospit un aluat bine frământat.

Aventura a continuat mai apoi la atelierul de pâslărit, unde am învățat despre tainele unui vestit meșteșug transilvănean: lucrul cu cel mai vechi material textil folosit de omenire: pâsla.

Domnul Ilie Iordan, meșterul popular al satului, a fost ascultat cu mare atenție, apreciat și apalaudat pentru modul în care ne-a învățat și ne-a arătat pas cu pas cum prinde contur pâsla în mâinile lui.

Și să nu uităm 😃, la finele atelierului de pâslărit, în timpul discuțiilor care s-au pornit, părintele Ioan Bica ne-a încântat cu o adevărată lecție de istorie!

Timpul s-a scurs prea repede și deja înfometați, ne-am reîntors la masa pudrată cu făină să dăm formă aluatului și să punem pâinile la copt în cuptorul cu lemne 🍞; ca mai apoi să ne retragem la masă pentru adevăratul festin: ciorbă de varză cu afumătură, gulaș de porc cu cartofi natur și salată de murături, lichiu cu griș și felii de dovleac copt! Curcubeu pe cerul gurii! 🌈🤤

Seara s-a încheiat cu socializare, iar la plecare gurmanzii au putut să-și cumpere delicii locale de la familia de producători locali Cocoș, oameni muncitori și dăruiți, care au adus dulcețuri și siropuri, iar de la preotul ortodox din sat, domnul Ioan Bica, s-au putut cumpăra jucării din lemn și borcane cu miere 🍯

De asemenea, fiecare a primit la plecare o pâinică și un caș proaspăt făcut!

Pentru noi a fost un privilegiu să întâlnim gurmanzi iubitori de astfel de experiențe culinare, doritori să învețe și să descopere frânturi din viața satului săsesc! Curioși să se întâlnească cu oameni ai locului și să-și îmbogățească tolba cu amintiri!

Ne-ați oferit o experiență de neuitat și multă energie pentru ce va urma anul viitor! Muțumiiiim! 🫶