Vizită la producători cu Chef Will Cunneen
Acum mai bine de 2 luni, Chef Will Cunneen ne-a comunicat că, începând din vara acestui an, va coordona o echipă de bucătari în cadrul unui restaurant cu specific local și internațional care urmează să se deschidă la Cluj, în incinta unui hotel de 5 stele Am primit vestea cu mare bucurie și entuziasm, știind că Will este un susținător activ al meniurilor bazate pe produse locale, care provin din lanțuri scurte alimentare
Ne-am adus aminte de discuțiile avute în trecut și cu alți bucătari profesioniști sau cu reprezentanți și manageri din industria HORECA. De fiecare dată când subliniam importanța diversității resurselor locale în meniurile lor, punctau întotdeauna 2 mari provocări pe care le întâmpină atunci când își propun să colaboreze cu producători locali: calitatea și predictibilitatea
Într-adevăr, pentru a îndeplini ambele cerințe e important să avem în vedere producători pentru care agricultura / activitatea de producție este atât un stil de viață cât și sursa principală de venit
Așa am făcut și weekendul trecut, în 9 aprilie, când, la rugămintea lui Will am mers împreună să vizităm 3 producători din apropierea Clujului
Fiecare vizită a fost o experiență unică și un contact de încredere, care poate oferi atât calitate cât și predictibilitate pe termen mai lung.
Timpul fiind scurt, noi am ales 3 producători apropiați ca distanță, astfel încât timpul alocat pentru discuțiile punctuale Chef – Producător să fie suficient
În acest periplu ne-am revăzut cu bucurie prieteni vechi, începând cu Simi Tintelecan, omul care a pus Gherla (mai exact Băița) pe harta gastronomică a salamurilor crud – uscate cu mucegai nobil și a cârnaților proaspeți cu specific italian. Am revăzut Carmangeria Pasini cu mare drag, ne-am bucurat de o degustare la fața locului și am reușit să creăm o conexiune care poate duce un produs premium într-un loc de 5 stele. Universul va decide cine, ce, unde, cum și când, dar noi suntem foarte încrezători Dacă ai drum prin Gherla, fă un pit stop la Carmangeria Pasini și cumpără direct de la Simi delicatese locale pe gustul tău. Curcubeu pe cerul gurii e puțin spus
Am continuat drumul nostru spre inima satului Gheorghieni (comuna Feleacu), acolo unde Akos își demonstrează măiestria zi de zi, în propriul său atelier de brânzeturi maturate. Gustul lăsat în urma unei degustări cu brânzeturi Caseus este deliciul pe care-l caută orice gurmand împătimit Am avut parte de o discuție tehnică despre procesul de producție al minunățiilor expuse pe rafturile camerei de maturare, iar împreună cu Will am descoperit că o brânză maturată bună nici măcar nu mai are nevoie de cuvinte atunci când știi cu ce să o asociezi (vin, fructe, nuci etc.).
Am plecat mai departe, spre Ținutul Fluturelui Albastru, cu gust de Trapist și umbre delicate de salam crud-uscat pe cerul gurii, gândindu-ne la dulceața de ardei iute și la ce alte bunătăți mai putem descoperi în cămara familiei Căpușan din Borșa (jud. Cluj).
Revederea cu Paul Căpușan a fost una de bun augur, aflând astfel ultimele noutăți și planuri de dezvoltare, iar după un tur al fermei Delicium am poposit în pivnița cu dulcețuri, siropuri, murături și zacuscă Am descoperit sortimente noi și ne-am bucurat să aflăm idei de diversificare a sortimentelor existente. Un singur lucru spunem: o dată ce ai gustat din dulceața de gutui cu miez de nucă sau te-ai răsfățat cu siropul de zmeură marca #Delicium, vei dori să le reîncerci mereu P.S.: Știați că siropul de soc marca Delicium se află în topul preferințelor barurilor colaboratoare din Cluj?
În concluzie, putem spune că a fost o zi completă din toate punctele de vedere și suntem încă o dată recunoscători pentru atâtea gusturi deosebite și pentru oamenii care sfințesc locul: de la producători locali atenți și pasionați, la bucătari conștienți de importanța resurselor locale în propriile meniuri.
Enjoy the ride!