Delicatese de weekend: tort aperitiv cu ingrediente locale
Dragilor, deși focusul acestui blog nu este neapărat pe rețete, știm că sunt cerute (vă auzim, vă vedem, vă citim mesajele) și am decis ca de anul acesta să presărăm contentul nostru cu o serie de bucate pe care le testăm & savurăm, acompaniate de ingredientele locale folosite, recomandări pentru preparare, tips & tricks, dar și de twist-ul nostru personal oferit mâncării (dacă și doar dacă devenim creativi în bucătarie ).
Cine se va ocupa de această nouă “secțiune” a blogului? Jumătatea feminină a duo-ului care gătește ochiometric, desigur, însă pentru rețetele prezentate aici mă străduiesc să dau exact cantitățile daaar, daca citiți uneori și pe alocuri: “puneți după gust”, iertare
De asemenea, sperăm să redăm cât mai bine în imagini rezultatul final, însă nu promitem nimic, pentru că… recunoaștem, suntem genul acela de oameni care se bucură de moment și îl documentează din mers. Nu prea ne simțim inspirați dacă pierdem momentul sau dacă mâncăm preparatul rece doar pentru că nu ne-a ieșit poza ideală. Știu, merge și reîncălzit, dar oare chiar merge?
Preferăm să decurgă totul organic și să surprindem momentele cheie în timp ce trăim experiența culinară la maxim. Cât mai natural și mai firesc. Cât mai simplu
Bine, acum că am terminat de vorbit în numele amândurora și e gata și intro-ul, să-i dăm bice cu rețeta! Delicatesa din imagini poartă numele de Tort aperitiv în formă de floare și se mândrește cu o listă lungă de ingrediente:
Pentru umplutură:
500 gr carne tocată (simplă sau amestecată; noi am optat pentru porc cu vită din sursă locală. Mâncăm rar carne și preferăm sursele sigure, curate și naturale);
Dacă nu consumați carne, puteți pune cartofi și/sau ciuperci
️1 ceapă din grădină (producția de anul trecut);
Usturoi după gust (noi am pus 6 căței de usturoi) tot din grădină;
Mix de condimente: sare, piper, boia, cimbru, oregano, curcuma (puțin);
Conform rețetei originale, aveți nevoie de puțină supă de pui – se adaugă în amestecul de carne, ochiometric, în funcție de tipul cărnii (vita este mai seacă – poți adauga mai mult, porcul mai gras – pui mai puțin). Oferă aromă și hidratează carnea;
140 gr cașcaval ras (din sursă locală – cașcaval gras și bun );
30 gr unt (pentru uns).
Pentru aluat: 125 ml lapte de casă, 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de sare, 125 ml de chefir sau iaurt, 7 gr de drojdie uscată (1 pliculeț), 1 ou de casă, 6 linguri de ulei de floarea soarelui cumpărat de la producător local și 500 gr făină bio.
Pentru uns tortul: 1 ou de casă și o lingură de lapte de casă (avem norocul să le luăm din vecini, de la oameni faini care au pentru ei și vând surplusul).
Rețeta:
1. Amestecă carnea tocată cu ceapa, usturoiul și condimentele și adaugă câteva linguri de supă. Amestecă până se întrepătrund toate ingredientele și lasă-le deoparte pentru moment.
2. Pregătește aluatul: încălzește puțin laptele și pune zahărul și drojdia peste – învârte ușor în maclavais. Ulterior, într-un vas mai mare amestecă făina cu sarea și adaugă laptele cu drojdia și zahărul, 1 ou bătut și chefirul – amestecă-le până se formează aluatul. Peste aluat adaugă rând pe rând câte o lingură de ulei și frământă (sunt 6 linguri de ulei în total). Astfel, vei obține un aluat potrivit, bine hidratat (dacă îl preferi mai pufos poți adăuga în plus un pic de lapte).
3. Acoperă aluatul și lăsă-l la dospit aproximativ 1 h
4. În timpul acesta, rade cașcavalul și pune-l deoparte.
5. După ce a crescut aluatul, împarte-l în două ca să-l poți rula mai ușor. Întinde câte o foaie de aluat de 3-4 mm grosime și decupează din el cu un pahar, cu diametru de 7-8 cm, cerculețe de aluat / rondele și pe fiecare rondea întinde un strat de carne peste care pui cașcaval ras, după care le dai formă de semi-lună / le unești în forma unei empanada
6. Apoi așează-le într-o tavă rotundă, cu foie de copt, respectând forma tăvii pentru a crea efectul de floare. Dacă nu îți dorești să obții neapărat o floare formată din mini empanadas, poți opta și pentru o tavă pătrată. În cazul în care nu intră toate într-o singură tavă, nu le înghesui, optează pentru două tăvi.
7. Dă-le 30 de minute timp să dospească în formă.
8. Unge-le cu oul bătut & laptele, după ce stau nițel.
9. Apoi, pune-le la cuptor pentru 35-40 minute, la 170 grade.
10. După ce s-au copt, unge-le cu unt, acoperă-le cu o pânză și lăsă-le 15 minute în tihnă, timp în care se absoarbe untul.
11. Poftă bună! – Pasul mult așteptat
Pentru mine rețeta aceasta a fost ca un mini atelier de bucătărit sau aidoma unui workshop cu miresme și gusturi din lumea bucatelor cu savoare. Rezultatul a fost pe măsura desfășurării de forțe din bucătărie și a meritat fiecare clipă de așteptare.
O delicatesă de weekend pe care nu o vei uita prea ușor.