Sunt 1/4 ardeleancă, un alt sfert bucovineancă, încă unul regățeancă și al patrulea sfert mi-s bănățeancă 😄

Acesta este întregul meu, cu un strop de sânge grecesc, sârbesc și nemțesc.

Nu mi-am făcut testul ADN, doar m-am uitat puțin peste arborele genealogic.

Am învățat ca „minoritate”, studiind de la grădiniță până la facultate în limba germană. Limba mea maternă și engleza fiind limbi străine în programă.

Prin urmare, primul port popular îmbrăcat și primele dansuri populare învățate au fost cele săsești. Am gustat de-a lungul timpului din obiceiul lor și din cultura gastronomică.

Bunica s-a născut în Ungaria, cu toate că era româncă. Se vorbea și limba maghiară în familie și se cunoșteau tradițiile, cultura și bucătăria prea bine 🧡

Așadar, ce înseamnă pentru mine hrana locală, datina meselor de sărbătoare sau rețetele locale? 😃

Le-aș vedea ca pe un evantai de gusturi, istorisiri, tradiții și culturi gastronomice.

O împletire a rădăcinilor și creațiilor cu gust local.

O reverie de arome și o celebrare a ceea ce înseamnă gustul românesc 🇷🇴

Cum este la tine? Ce înseamnă pentru tine gustul de acasă? Aroma copilăriei, mirosul din cuptorul bunicii? Unde îți ai rădăcinile culinare?

Marius, de exemplu, este pasionat de cultura și bucătăria săsească, fiind născut și crescut la Mediaș, jud. Sibiu, însă el este 1/2 ardelean și 1/2 oltean, cu rădăcini la Cluj, Vâlcea și Gorj.

De aici și paleta lui de gusturi colorată, pasiunea pentru gastronomie, rețete vechi și arome diverse 😋

Spune-ne și tu ce ți-e mai drag să simtă papilele tale gustative din repertoriul bucatelor de (a)casă, de-a locului (tău), din tradiția familiei tale?