Acum 1 an și puțin peste 6 luni, la prima aniversare Food Waste Combat, ne-am decis să cumpărăm găleata magică pentru compost. De fapt, e o găleată branduită de către prietenii noștri de la Scj.Life cu scopul de a inspira oamenii să se întoarcă la obiceiurile care erau odată firești 🙂 Tare mândri am fost să vedem că este o găleată produsă de către singura fabrică de producție (din perioada dezvoltării industriale) rămasă în picioare cu activitate constantă la Mediaș – Emailul S.A. Medias.

Pentru comunitățile rurale compostarea este un obicei care se practică și în ziua de astăzi, resturile vegetale compostate având rol de îngrășământ natural pentru propriile culturi și grădini. Noi compostăm din convingerea că resturile vegetale sunt o resursă pentru natură și bineînțeles, respectând principiile Zero Waste Romania
de separare la sursă a deșeurilor municipale 👍

Credem că ziua de 5 iunie (Ziua Mondială a Mediului) ar trebui respectată și duplicată în fiecare zi pentru ca împreună să putem aduce o schimbare reală la nivel de gestiune a deșeurilor în comunitatea în care trăim. Fiecare pe bucățica lui poate aduce o schimbare și poate inspira mai departe prin propriul exemplu.

Cami și Mircea Gui, dragii noștri prieteni din vecini, sunt în aceeași barcă cu noi și putem spune că am ajuns să ne inspirăm reciproc în (aproape) tot ceea ce facem. Cami a venit cu ideea acum două veri să facem un loc comun pentru compost pe terenul de lângă noi, iar noi ne-am bucurat enorm să vedem că nu suntem singurii care au astfel de idei. Pas cu pas, mai punem câte o cărămidă în mica noastră vecinătate 😉

Îmi aduc aminte și acum grămada de resturi vegetale și gospodărești, nelipsită din curtea străbunicilor în perioada vacanțelor de vară petrecute la ei 🙂 Au fost un model de simplitate, disciplină, bucurie, firesc și spiritualitate – valori pe care le respectăm și în care credem.

Voi, în special cei care locuiți la case sau care aveți grădini, ce bune practici ne puteți împărtăși în ceea ce privește reutilizarea resturilor vegetale?