Cum am descoperit parteneriatele de solidaritate ASAT
Dacă m-ar întreba cineva care este modelul de lanț scurt alimentar în care cred cel mai mult, aș răspunde că l-am descoperit acum aproape 11 ani, într-o perioadă în care am început să fiu preocupat tot mai mult de conceptul de suveranitate alimentară și de accesul la hrană locală produsă de țărani în gospodăriile lor rurale. Le sunt recunoscător pentru această preocupare dragilor mei prieteni Willy, care astăzi nu se mai află printre noi și Laviniei Schuster. Ei au “sădit” sămânța potrivită la momentul potrivit. Mă înclin
Era primăvara anului 2013 când am descoperit pentru prima dată ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, o comunitate formată din producători și consumatori care au ales de-a lungul timpului să renunțe la vechea paradigmă client – furnizor și să să ducă această relație la un nivel mult mai profund, prin solidaritate reciprocă și respect față de hrană și sol
Îmi aduc și acum aminte că primul lucru pe care l-am făcut, când am descoperit ASAT, a fost să văd ce stă în spatele acestei comunități, care este filozofia pe baza căreia s-a dezvoltat în România primul demers de agricultură susținută de comunitate – așa am ajuns să citesc 𝐂𝐚𝐫𝐭𝐚 𝐀𝐒𝐀𝐓 , un document care include în detaliu principiile de funcționare și dezvoltare a parteneriatelor ASAT, pe care și le asumă toți cei care aleg să facă parte din această minunată comunitate, fie că sunt producători sau consumatori.
Nu știu dacă ați avut vreodată senzația că ați găsit un concept la care aveți impresia că ați contribuit în mod direct, chiar dacă nu ați facut-o…eu asta am simțit atunci și acela a fost doar începutul.
Vă invit să o cițiți și voi, cine știe ce idei se mai nasc .
După ce am stat un an pe lista de așteptare, am reușit în 2014 să mă înscriu în parteneriatul ASAT cu familia Bărăian din satul Zorenii de Vale, comuna Mociu – jud. Cluj, pe care abia așteptăm să îi vizităm, mai ales că doamna Bărăian s-a specializat pe brutărie și patiserie în ultimul timp.
A fost o mare bucurie și împlinire să știu că pot să contribui în mod direct la susținerea agriculturii țărănești, de fapt la susținerea acelor familii care au ales agricultura ca activitate de bază, având o relație de respect față de sol, față de plante și față de întreg ecosistemul pe care au ales să îl protejeze
Vreau să spun că odată ce am devenit consumactori ASAT, un întreg univers s-a deschis pentru noi. Spun noi, penru că acest univers s-a deschis în fața tuturor consumatorilor înscriși în parteneriatele ASAT.
Am început să valorizăm și mai mult munca de zi cu zi a producătorilor, am început să ne diversificăm meniul zilnic, având acces constant la o varietate mare de legume cultivate organic, ne-am bucurat de interacțiuni constante cu producătorii și consumatorii în cadrul întâlnirilor săptămânale de distribuție și în cadrul vizitelor la gospodărie, am descoperit noi tipuri de legume și am cunoscut oameni minunați, care ne-au devenit prieteni și cu care ducem mai departe spiritul de ASAT-ieni în fiecare an.
În plus, ne-am bucurat să împărtășim experiențele noastre și să cunoaștem insight-uri și din alte parteneriate ASAT, în cadrul întâlnirilor naționale organizate la nivel de rețea
De-a lungul anilor am avut ocazia să fiu consumator în 3 parteneriate ASAT și să văd cât de importantă este biodiversitatea în gospodăriile țărănești ale producătorilor.
În anul 2018 s-a alăturat acestei minunate comunități și draga mea soție, Ioana, alegând atunci să ne înscriem în noul parteneriat cu familia Mândrușcă și să ajutăm noii consumatori să înțeleagă, din practică, filozofia ASAT.
În acești aproape 11 ani am cunoscut oameni deosebiți, care cred în sustenabilitatea lanțului alimentar scurt și alături de care am susținut și susținem în continuare eforturile dragilor noștri productori în drumul lor spre autonomie.
În încheiere vă las cu cu o invitație la reflecție din una dintre cărțile reprezentative ale maestrului Masanobu Fukuoka, intitulată „Revoluție într-un spic” – „Scopul ultim al agriculturii nu este de a cultiva terenul, ci acela de a cultiva şi perfecţiona fiinţa umană”.