Hoinărind pe Valea Hârtibaciului
Weekendul trecut am petrecut timp de calitate alături de dragii noștri prieteni Chef Will Cunneen, Alida și Maxi pe Valea Hârtibaciului, între două sate pline de poveste aflate la maxim o oră de Sibiu: Apoș și Hosman
Ne-am stabilit itinerariul în funcție de obiectivul mini-vacanței și anume de a descoperi împreună locuri reprezentative pentru această regiune, din punct de vedere cultural, gastronomic și turistic, locuri care ne-au inspirat și ne-au oferit o parte importantă din tot ceea ce înseamnă Valea Hârtibaciului astăzi
Gabriela și Joachim de la Moara Veche ne-au primt ca de obicei cu brațele deschise, iar aici am avut ocazia de a poposi aproximativ 3 ore pentru a afla cum, acum mai bine de 15 ani, au luat decizia de a consolida o comunitate rurală într-un loc în care contextul social nu părea atât de favorabil
În tot acest timp Moara Veche din Hosman a devenit un spațiu de întâlnire cu producătorii locali la târgurile de peste an sau la zilele porților deschise, un loc pitoresc în care Asociația My Transylvania a scris istorie prin brunch-urile organizate aici în repetate rânduri, o brutărie artizanală în care tanti Luiza plămădește cu cea mai mare grijă pâinea cu maia naturală pe care o livrează apoi în Sibiu și în alte localități din județ, iar șura veche s-a transformat dintr-o simplă șură într-un spațiu multicultural cu o personalitate aparte atât pentru localnici cât și pentru vizitatori – Șura Culturală
A doua destinație a noastră a fost Villa Abbatis din Apoș, o perlă a Văii Hârtibaciului pe care turiștii britanici, elvețieni sau australieni au descoperit-o datorită lui Mihai Barbu, un om cu o viziune fantastică de dezvoltare a regiunii pe termen lung, care și-a propus să păstreze calitatea serviciilor oferite la cel mai înalt nivel. Tururile de călărie organizate aici reprezintă o experiență completă de ecoturism și gastronomie locală pentru care merită orice efort, iar caii de rasă sunt o încântare pentru fiecare trecător
În vecinătatea centrului ecvestru se află țiglăria tradițională – un model de întreprindere care funcționează în echilibru cu natura. Am văzut aici cum se produce manual țigla de Apoș și cum, un proiect gândit inițial doar pentru un singur scop, a devenit un proiect de anvergură națională
Ce ne-a bucrat în plus și poate în mod special este că atât Gabi și Joachim de la Moara Veche, cât și Mihai Barbu de la Villa Abbatis au o viziune puternică asupra dezvoltării sustenabile și armonioase a Văii Hârtibaciului, preferând tot ceea ce provine din resurse locale (de la hrană și până la materialele de construcții folosite în recondiționarea caselor).
Am plecat cu gânduri bune spre Cluj, după o noapte petrecută la casa doamnei Maria Nicula din Hosman, o gazdă foarte primitoare și plină de voie bună. Cina și micul dejun pregătite de tanti Maria au fost exact pe gustul nostru, cu produse din grădină, din propria gospodărie și de la vecinii din zonă – o experiență cu gust local pe care o vom repeta cu siguranță