Săptămâna trecută ne-am bucurat de o primă vizită la gospodăria familiei Tritean, într-un cadru pitoresc plin de cărăbuși de mai și întinderi largi ce conferă măreție zonei agricole dintre Ceanu Mare și satul aparținător Fânațe – locul de unde familia Tritean ne surprinde cu verdețuri fragede și legume zemoase care-ți lasă gura apă 🤤

Drumul până la Sere Ceanu Mare este atât de frumos încât îți vine să te oprești în diferite puncte și să meditezi ore în șir. De la Cojocna și până la intersecția cu drumul neasfaltat spre satul Fânațe (dinainte de intrarea în Ceanu Mare) se deschide un peisaj colinar care-ți taie respirația și te invită să te bucuri de natură în toată splendoarea ei.

Totul a început acum câteva luni, atunci când eram implicați în organizarea și animarea grupului ROA, ocazie cu care am intrat în vorbă cu mai mulți producători agricoli locali interesați de implicarea în modele participative de vânzare directă. Am ascultat atunci cu interes nevoile și provocările familei Tritean, într-o discuție pe Facebook cu doamna Mihaela – jumătatea feminină a inițiativei Sere Ceanu Mare, o persoană dedicată și foarte atentă la calitatea produselor 🤗

Ne-am bucurat ca de-a lungul lunilor să păstrăm legătura și să ajungem să ne cunoaștem chiar la gospodăria soților Tritean, cu câteva zile după ce le vizitasem standul de la Negustorii Satului, unde am avut ocazia să o cunoaștem și pe Rebeca Tritean, fata cea mare a soților Tritean, implicată foarte activ pe partea de vânzare și distribuție.

Domnul Cornel Tritean a fost foarte deschis să ne povestească despre pasiunea întregii familii în ceea ce privește legumicultura, despre importanța diversității și a rotației culturilor în solarii, dar în special despre planurile curajoase de viitor pe care vi le vom transmite la timpul potrivit (rămâne surpriză deocamdată 🤫).

Ce ne-a plăcut cel mai mult la soții Tritean este calmul și, în același timp, fermitatea cu care se implică în treburile gospodărești, planificarea riguroasă de care dau dovadă pentru a putea gestiona atât culturile din cele 12 solarii cât și cele exterioare și dorința continuă de a învăța și a se prefecționa. Experiența anterioară, de 9 ani în legumicultură petrecuți în sudul Spaniei, i-a ajutat să își consolideze respectul față de hrană și mai ales față de sol 🙏

Am cunoscut o familie plină de viață, o familie care te invită să le fii client ca mai apoi să pleci prieten 😊 Noi ne-am asigurat că următoarea nostră vizită nu o să întârzie foarte mult, mai ales că am prins ultima săptămână de verdețuri (ridichi, ceapă verde, spanac, salată verde și usturoi verde).

În acest sezon vom găsi la familia Tritean mai multe tipuri de legume printre care: roșii, ardei (kapia, gras, pișcător, gogoșar), castraveți, vinete, varză, varză kale, rucola, cartofi, morcovi, ceapă (albă,roșie) și dovlecel. Țineți aproape pe pagina lor de Facebook Sere Ceanu mare pentru noutăți în timp real 😌 Noi abia le așteptăm!