Risipă alimentară sau grijă față de hrană?
Tu ce faci cu mâncarea din frigiderul tău, mai ales când urmează să pleci pentru câteva zile de acasă?
O lași acolo fără prea multe gânduri sau poate cu mici regrete, știind că la întoarcere nu toată va supraviețui termenului de valabilitate?
Ori încerci să planifici sesiunile de gătit astfel încât să nu arunci nimic, ci să transformi totul într-o masă copioasă?
Noi de când urmăm principiile Food Waste Combat și inspirați fiind de provocarea recent lansată de Mai Bine, ne-am gândit să îți scriem cum procedăm când știm că vom pleca pentru mai multe zile din oraș, timp în care frigiderul e plin
În primul rând, pornim de la ideea că nu vrem să aruncăm alimentele la gunoi. Deși facem compost și am putea pica ușor în capcana lui: “păi se întorc de unde au venit, în pământ”, totuși nu vrem să vedem acele bunătăți locale și implicit munca producătorilor noștri locali, aruncată din pricina managementului nostru deficitar
Așa că, ne-am lipit pe frigider o mulțime de magneți de la Food Waste Combat, care ne reamintesc de bunele practici din categoria respectului pentru hrană. Cum reduci risipa alimentară și cum depozitezi și păstrezi alimentele în frigider, sunt doar 3 magneți informativi de care ținem cont, plus alții mai mici cu citate tare faine
Apoi, după ce am depozitat corect alimentele în frigider pentru a se păstra cât mai bine și mai mult, trecem la combaterea risipei alimentare în cele mai creative moduri.
Înainte de o plecare, deschidem larg ușa frigiderului și ne uităm să vedem ce avem pe acolo (de regulă nu cumpărăm foarte multe, tocmai din considerentul că părăsim orașul des, dar și pentru a mânca cât mai proaspăt și mai diversificat), apoi ne gândim la rețete faine și planificăm mesele în așa fel încât până la data plecării să consumăm tot ce este perisabil
Chiar mâine vom fi iar pe drum, prin urmare întreaga săptămână am tot gătit ce aveam în frigi. Am făcut paste de la Pasta Pedroni Pedroni pentru a folosi brânza de casă rămasă, roșiile și usturoiul verde din grădină. Apoi, am făcut clătite și am mâncat cu cereale laptele de casă ce nu ar mai fi rezistat până luni la reîntoarcere. O parte l-am dat inclusiv pisicilor, care au fost în al nouălea cer.
De asemenea, metoda FIFO (first in, first out) e super utilă, congelarea alimentelor sau cumpărăturile inteligente, care presupun achiziționarea unei cantități moderate de mâncare. Sunt idei simple, ușor de implementat, prin care poți face o reală diferență pentru mediu, pentru tine și pentru generațiile viitoare