Tocmai ce am părăsit Delta și ne aflăm în drum spre mare ⛵

Cu dor și poftă, încă ne mai gândim la experiențele culinare pe care le-am trăit aici și la modul în care am preparat ciorba tradițională de pește. Toate ingredientele pentru ciorbă le-am luat din barcă, în timp ce navigam pe brațele Deltei, în drum spre refugiu. Așadar, dacă vrei să afli cum am ajuns să gătim pește proaspăt ca la mama lui acasă, te îndemnăm să citești în continuare cu nesaț.

Aventura noastră cu una dintre cele mai bune ciorbe mâncate vreodată – la care s-a muncit, nu glumă, a început într-o zi cu soare la ordinul prietenului nostru căpitan sau a celui mai fain ghid cu putință pe nume Dragoș și pentru toți ceilalți „domn profesor” 🤓

Ei bine, domn profesor a vrut să ne arate cum se prepară această minunăție în cel mai mic detaliu cu putință: Ne-a dus cu barca la pescarii din zonă să cumpărăm peștele (probabil dacă aveam mai mult timp, îl pescuiam noi 🚣‍♀️), apoi a oprit lângă un copac uscat, lăsându-l pe Marius să rupă din el lemnele necesare pentru foc. Le-am pus în barcă lângă pește și celelalte ingrediente aduse în prealabil (vin, pâine și legume din grădina lui Dragoș) și ne-am continuat drumul printre trestii.

Ah, nu ți-am spus, dar între timp am făcut și un pit stop să degustăm papura, iar mai devreme ne-am delectat cu ciulini de baltă. Sincer, pentru a mânca aceste delicatese, a fost nevoie de un briceag și de un apetit foarte mare pentru noutate.

Ei bine, într-un final am ajuns la refugiu și fără să ne tragem sufletul, domn profesor a și început să ne împartă responsabilitățile. Marius și cu el la curățat de pește. Au fost somni, știuci, crapi, roșioare și încă un pește al cărui nume nu l-am putut reține 🐟

Marius și cu Martin la făcut focul. Fetele la curățat de cartofi, cepe, roșii și ardei 🥔🧅🍅🌶 Eu la legume, la pește și la foc, făcând poze și încercând să documentez cu toate simțurile acest proces. Adevărul este că a trecut foarte repede, organizarea a fost impecabilă, iar curând ciorba fierbea la ceaun, nu departe de locul unde acostasem.

Clipe mai târziu, cu toții aveam în fața noastră un vailing mare de ciorbă și separat un platou cu pește și legume. Toată lumea s-a servit, îmbiată de vinul alb și de atmosfera plăcută. A fost de vis și una dintre cele mai deosebite experiențe trăite, în adevăratul sens al cuvântului, local 👌

Gustul nu poate fi descris, deoarece nu are termen de comparație. Noi credem cu tărie că pește ca în Delta Dunării nu vei putea mânca niciunde altundeva pe Planetă. Prospețimea, rețetele, mujdeiul din altă lume și peisagistica creează un ansamblu imposibil de replicat.

Sunt multe, foarte multe de scris despre această experiență și modul în care am văzut Delta prin ochii localnicilor, datorită unui ghid minunat ca Dragoș. Îndrăznim să-l recomandăm, în cazul în care îți dorești să trăiești viața din Deltă ca un om al locului și nu ca un simplu turist ce bifează o nouă destinație 😄

Mai spunem doar atât: tur educativ și informativ, mâncare incredibilă, peisaje unice, faună și floră uluitoare, delfini, Sulina, meduze uriașe, miere din flori de Deltă (urmează și aici un articol fain), pădurea Letea, cai sălbatici, Sărățica (o plantă deosebită cu gust de sare) și Efedra (o plantă culeasă de pe dunele de nisip din pădurea Letea, care datează din preistorie), nuferi, stuf, mult stuf și papură. Dacă te simți pregătit(ă) pentru așa ceva, poți să-i scrii prietenului nostru Dragoș de la DeltaTour 😉