Acum, la finele verii ☀️, când poți găsi deja prune, cartofi, struguri și alte bunătăți de sezon expuse frumos pe tarabele din piață, ne-am surprins mergând în piața din Zorilor mai des ca niciodată.

Am realizat că uneori ne vine cheful de a ne plimba printre tarabele îmbelșugate, aruncând câte un ochi la prețurile afișate pe bucăți de carton sau căzute printre movilele de legume, fructe și nuci, dar nu pentru a ne târgui, ci pentru a vedea (copilăros) dacă putem obține un preț mai bun la două mese mai încolo sau pe rândul din dreapta 🙈 Apoi, comparăm produsele, inevitabil. Acolo era puțin mai scump, dar și roșiile erau mai mari și mai cărnoase sau din contră, invers.

Uneori, ne place să fim îmbiați să cumpărăm rodul muncii acelor producători și să simțim legătura umană care se creează natural în momentul în care le vorbim și aflăm frânturi despre munca lor, locul de unde vin și cum își cultivă hrana. Avem nevoie de așa ceva 😌, în detrimentul rafturilor, al click-urilor din online sau al promoțiilor atrăgătoare de pe pliante.

Alteori, ne amintim de acele filme despre gastronomie, vise mărețe și bucătari legendari și parcă simțim că retrăim scenele în care personajul principal își face dis de dimineață cumpărăturile în piață, încercând să obțină gustul suprem și cu puțin noroc steaua Michelin 👩‍🍳

În Franța, spre exemplu, restaurantele care au obținut râvnita stea ⭐ gătesc preponderent cu produse locale, deoarece gustul nu se compară cu ceea ce se găsește în supermarket.

Să mănânci local este ‘obișnuit’ (asta făceau și bunicii noștri, la țară, mâncau “bio”), dar și un lux. Un lux pe care încă ni-l permitem și de care ar fi bine să ne bucurăm cât mai mult timp de acum înainte.

Este inteligent să nu subestimăm piețele, producătorul local și hrana adevărată. Așadar, data viitoare când vrei să îți faci cumpărăturile, ia lista și fugi la piață ❤

Acolo, dacă vrei să știi cum să identifici adevărații producători locali, îți reamintim următoarele tips-uri despre care am vorbit mai de mult cu echipa Food Waste Combat (vezi imaginea de avatar a acestui articol).

Îți dorim să ai parte de cele mai faine experiențe la cumpărături și în bucătărie! 😘