Gusturi locale de sărbători
Am remarcat de-a lungul anilor că de Sărbători există mai nou tendința de a comanda preparate ‘fancy’ (de care ne putem bucura de altfel tot anul), în detrimentul preparatelor de casă, tradiționale și cu mult mai gustoase & sănătoase
Desigur, ține de preferințe, de alimentația aleasă, dacă suntem vegani sau nu, ș.a.m.d., dar aici mă refer mai mult la momentul acela când tot platou cu carne, brânzeturi și verdețuri vrem să servim la masa festivă, însă nu de casă, ci de la supermarket.
De la super- sau minimarket pentru că e mai comod astfel sau chiar mai fancy să ai salam de la brandul X, care de regulă are conservanți multipli și omniprezentul monoglutamat de sodiu , decât tradiționalul cartaboș sau sângerete preparat la mare artă dintr-o carne provenită din surse sigure, autohtone.
Îmi pare interesant acest fenomen, mai ales de când am auzit tot mai multe povești cu străini care atunci când vin la noi în țară caută produse din surse locale, deoarece vor să simtă gustul acela inconfundabil al unei mâncări preparate cu grijă față de mediu și de sănătatea consumatorului. Și nu o fac doar pentru că vor să încerce „altceva” față de ce au la ei acasă, ci și din considerentele menționate mai sus
Încă mai încerc să mă dumiresc cum poate fi un salam obișnuit din comerț mai bun ca unul făcut de casă, așa cum trebuie. Cum poate fi mai interesantă o brânză cu o culoare suspect de portocalie, ca un caș adevărat, făcut din lapte gras și prospăt
Oare așa de mult să ne fi îndepărtat de gustul adevărat și de tradiție? Pentru că și dacă îți obișnuiești gustul cu o mâncare tipică din comerț, e imposibil să nu sesizezi diferența într-un produs net superior. Apoi, oricât de fancy ai vrea să fi, e imposibil să nu preferi calitatea în detrimentul unei etichete.
Sper să nu fie un text prea încărcat de emoții și păreri personale, dar nu m-am putut abține
Pentru că noi încă mai avem produse deosebit de valoroase. Încă mai găsim la tanti X sau nenea Y bucate pe care nu le va putea comercializa niciodată vreun supermarket. Mai avem șansa să știm ce înseamnă cu adevărat “bio” și ar fi păcat să nu profităm cât încă mai putem.
În țările străine se plătește enorm pentru a mânca un preparat de la renumitul Chef X, care își cumpără ingredientele doar din piețe și de la micii producători locali pentru că știe că acelea dau gust fantastic mâncării, iar cu expertiza lui, vor ieși preparate de lux pentru care unii gurmanzi plătesc enorm
Iar noi? Noi încă putem să ne hrănim astfel și totuși mergem la magazin să luam te miri ce pentru mesele festive. Alții ar da o mulțime de bani pentru a mânca așa cum nouă acum ni se pare comun sau deja invechit. Nu știu, dar serios că nu înțeleg
Pfiu, am “ventilat” suficient. Acum înapoi la pozitivismul specific nouă
Buuun , așa cum v-am obișnuit, noi continuăm să documentăm experiențele noastre culinare cu produse locale, să-i facem cât mai cunoscuți pe producătorii locali și să ne continuăm periplul culinar, în căutare de mâncare bună, adevărată.
Rămâneți aproape, pentru a citi despre noi bunătăți care ne vor trece pragul papilelor gustative în 2022!