Era vara anului 2015 când am auzit prima data de preotul reformat din satul Alunișu, comuna Sâncraiu (jud. Cluj), la recomandarea prietenilor de la Eco Ruralis și de inițiativa sa de a produce brânzeturi maturate cu scopul de a încuraja tinerii să rămână în comunitate și să se ocupe în continuare de creșterea animalelor 🙂

Ne-am bucurat în acești ani să vedem că produsele domnului Szilárd Berde sunt recomandate de mai multe inițiative care susțin micii producători din proximitate, iar anul acesta de 1 Decembrie ne-am hotârât să celebrăm Ziua Națională a României într-un tur de vizite la câteva gospodării țărănești din Țara Călatei, inclusiv la gospodăria domniei sale. Ajunși la fața locului așteptam cu sufletul la gură să vedem pivnița tradițională din care provin celebrele brânzeturi maturate din Țara Călatei 🧀

Întâlnirea cu domnul Szilard a fost deschisă și cu foarte multe întrebări din partea noastră. Am aflat că din păcate sunt tot mai puțini crescători de vaci și oi în zonă și că eforturile de a-i încuraja pe tineri să rămână sau să revină ar trebui multiplicate de către fiecare familie și în special de autoritățile publice locale. Fără un efort comun în câțiva ani laptele va fi o resursă tot mai puțin valorificată local și tot mai mult valorificată la nivel de ferme și de industrie.

Ne-am bucurat foarte mult de pasiunea și simplitatea cu care domnul Szilard povestește despre ceea ce face în comunitate, despre felul în care reușește să combine viața de preot cu viața de mic producător local, iar dacă la toate astea mai adăugăm și faptul că întreaga noastră vizită s-a lăsat cu o degustare de brânzeturi la fața locului, putem spune că această întâlnire a însemnat pentru noi o experiență culinară completă 😋

Am împărtășit gânduri și idei comune despre viață și despre importanța hranei locale, despre importanța diversității în gastronomie și despre educarea tinerilor în această direcție, despre bucuria de a fi și lucra împreună în astfel de comunități, scopul fiind acela de a ne păstra dreptul la hrană și la pământ, astfel încât un procent mare din ceea ce consumăm să provină din resurse locale.

Înainte de a pleca, ne-am asigurat să ne înscriem încă o dată pe lista consumatorilor de produse locale provenite de la țărani și mici producători din proximitate și am adăugat astfel încă un producător în lista noastră de recomandări ✍ Astfel, nu am plecat din Alunișu fără să cumpărăm câteva felii mai mari de brânză maturată din lapte de oaie și vacă. De asemenea, am văzut că puteam opta la fața locului și pentru un bax cu suc de mere provenit din propriile livezi cu soiuri vechi de pomi fructiferi.

Vă invităm să luați exemplul nostru și să porniți la drum 😃 Vizitele la gospodăriile producătorilor ar trebui să fie un act firesc pentru fiecare dintre noi, iar deschiderea noastră pentru astfel de activități poate sta la baza unor relații de prietenie de lungă durată care ne vor deschide orizonturile spre noi experiențe gastronomice.

O seară plăcută și pe curând 😉

P.S.: Marius aici. Alunișu are o valoare emoțională aparte pentru mine, fiind satul natal al uneia dintre străbunicele mele din partea tatălui, iar această vizită a fost și un prilej de a-mi cunoaște o parte din rudele care mai sunt în viață și pe care urma să le întâlnesc pentru prima dată.