Periplu culinar în Țara Călatei
De curând, ne-am pornit într-un periplu în Țara Călatei, unde am fost în vizită la doi producători locali pe care i-am îndrăgit numaidecât
Doamna Irina Gergely și soțul ei, Tibi, ne-au primit în casa lor cu multă deschidere și drag. Ne-au omenit cu bucate din producție proprie și au fost deschiși să ne povestească despre viața lor bogată în experiențe culinare și nu numai.
Pe ei am ajuns să-i cunoaștem prin intermediul prietenei noastre Sara Meaker de la Tarnat – Kalotaszeg Durabil și am fost foarte norocoși să le putem degusta produsele
La masă s-au adus cărnuri (mangalița, slănină, salam picant) și brânzeturi (caș tradițional de oaie, brânză de burduf, brânză proaspătă), ardei din grădină, murături, fructe și dulciuri făcute în casă. La ei am descoperit pentru prima dată cașul de gutui – un desert excelent despre care vom scrie curând în Comunitatea Culinarativ. Desigur, n-am uitat nici de pălinca de vis și nici de sucul de mere
Ceea ce ne-a plăcut cel mai mult la familia Gergely a fost deschiderea lor, sufletul cald și ospitalitatea. Îi admirăm pentru munca pe care o depun și pentru faptul că au ales să își producă singuri hrana
Au o gospodărie în toată regula, cu solar, grădini afară și cu multe animale, printre care se numără vaci, oi, cai, păsările de curte și porcii.
Cel mai mult produc pentru consum propriu, însă au câteva familii abonate, cărora le vând produsele lor (direct din gospodărie) sau atunci când au surplus aduc bucatele în Huedin Piata Market și la distribuțiile Pup Up organizate în Cluj-Napoca pe strada Someșului
Dacă vreodată veți avea drum în Țara Călatei și veți vrea să vizitați o gospodărie frumoasă, cu oameni minunați și să cumpărați produse care sunt bune, sănătoase și au cu adevărat gust și aromă, să-i vizitați. Dacă aveți noroc, poate găsiți legume, fructe, semințe, murături, lapte dulce și bun, cărnuri de casă, brânzeturi și o tavă de caș de gutui
Noi iubim aceste experiențe, pentru că ne aduc mai aproape de oameni deosebiți, muncitori, harnici și pasionați de munca lor. Datorită lor, noi încă mai putem pune pe masă mâncăruri adevărate, nutritive, curate, gustoase și bogate în istorisiri.