De curând mi-am îndeplinit o dorință mai veche și anume să merg cu Mocănița, pe Valea Vaserului, în plină iarnă și să mă cazez împreună cu Marius într-un loc intim, cu mâncare bună și locală 🧡

Zis și făcut, de cum am aflat că a nins în Țara Lemnului, ne-am și pornit într-o călătorie mult așteptată, care s-a dovedit a fi plină de experiențe memorabile. Am avut parte de peisaje de vis cu omăt din belșug, biserici și mănăstiri impunătoare, o cazare pe gustul nostru, unde am savurat cea mai bună ciorbă de cartofi din lume și ne-am fericit cu o mulțime de momente petrecute lângă locomotiva cu abur 🚂

Ne-am făcut prieteni, am savurat preparate excelente despre care abia așteptăm să scriem, am avut o aventură foarte haioasă cu sania și am trecut dealul cu mașina pe o zăpada cum numai în povești vezi. O cruce și frâna de motor, ne-au fost asul din mânecă ❄ Cert este că am ajuns la Bârsana pe drumul cel mai scurt. Periplul nostru s-a încheiat în Baia Mare, la o prietenă dragă, care este de altfel și producător local de miere. Eu îi iubesc sortimentul de miere de zmeură. Dacă sunteți din Maramu sau vreți să comandați pentru Cluj, o găsiți la Stupina Paul 🍯

Buuun și acum să trecem la experiența culinară! Trebuie să știți ca o asemenea desfătare a simțurilor și a tuturor papilelor gustative nu ar fi fost posibilă dacă nu alegeam să ne petrecem sejurul la Grădina Lu’ Ion, din Vișeul de Sus.

Dincolo de faptul că are o casă cu atât de mult bun gust și o grădină de vis pentru care a câștigat premii, el, împreună cu întreaga familie sunt oameni atât de faini, de primitori și de calzi, încât a fost pentru prima dată când ne-am simțit real ca într-o familie 🙃

Din momentul în care ne-au întâmpinat labradorii familiei și Mișu Valet (pisoiul cu stofă de aristocrat) și până la ultima noastră zi acolo, întreaga atmosferă a avut o familiaritate plăcută sufletului. Am râs, am socializat și am avut bucuria și de a sărbători împreună un eveniment frumos! 🎂

Iar la masă.. la masă eram cei mai fericiți pentru că ne puteam bucura de ospitalitatea specifică zonei și de bucatele gătite așa cum trebuie. Horinca pentru Marius, sucul de pere pentru mine, micul dejun consistent și diversificat, iar cina, ai mamă! Am prins doar una, ce-i drept, dar a fost suficient pentru a ne da pe spate.

Totul a debutat cu un platou delicios de pâinici mici, cu untură, boia, ceapă roșie și puțină sare, iar apoi s-au adus blidele cu ciorbă. Nici acum nu știu ce i-au făcut ciorbei de cartofi, cum au descântat-o 🔮, ce ingredient magic au folosit, dar a fost…senzațională. Pentru mine, a fost prima dată când mi-am pus de două ori în farfurie. Nu s-a mai întâmplat până acum. Apoi, a urmat felul principal, o tocăniță perfect echilibrată, cu mămăligă făcută ca la buna acasă și în final o prăjitură de mere care a fost curcubeu pe cerul gurii.

Nu ne-am lăsat mai prejos și am cerut și un vin fiert cu mirodenii ca să fie tabloul complet. Mâncare bună, zăpadă afară și o băutură caldă în mână. Toate acestea după o zi petrecută în munți cu Mocănița 🏔

Ah, nu-mi ajunge o postare să vă povestesc, cât de frumoasă a fost vizita noastră în Maramureș! Am scris totul dintr-un foc și nu plănuiesc să mai revizuiesc nimic 🙈 Acestea sunt întâmplările la cald 😊

Mai venim! Sperăm la vară ☀️