„Pâine tradițională coaptă după obiceiuri și tradiții vechi, transmise peste generații de bunicii noștri, livrată direct la ușa ta.” Cum ți se pare introducerea asta? De data aceasta nu este condeiul nostru la mijloc, frumoasa descriere fiind preluată de pe pagina de Facebook a dragilor noștri producători, care s-au branduit la începutul lunii mai 2021, sub umbrela “Bunătăți din Bîrlea” 😃

În dimineața zilei de 6 ianuarie citeam prima postare din seria #listadedorințe #înținut, o inițiativă de 12 zile pentru adoptarea a noi obiceiuri culinare pe parcursul celor 12 luni ale anului 2022, lansată pe pagina Ținutul Fluturelui Albastru de către prietenii de la Asociația Plaiuri Noi.

Mare ne-a fost surpinderea să descoperim producători noi, printre care Bunătăți din Bîrlea ☺ Ne-am bucurat foarte mult de acest contact, noi fiind fani ai diversității culinare locale.

Nu am așteptat foarte mult și am plasat prima comandă, iar marți, 11 ianuarie, ne-am ales cu o minunăție de pâine mare (bătută) de casă, de 1.5 kg, gata să fie savurată și împărțită cu vecinii.

Marius aici: ce m-a bucurat foarte mult este faptul că avem în față o pâine cu poveste, care îmi amintește de copilărie și de momentele petrecute la gura sobei cu străbunica din partea tatălui meu, o pâine care respectă o rețetă veche de mai bine de 70 de ani (cu maia, drojdie, făină, apă și sare), culeasă din generație în generație, provenită inițial de la una dintre bunicile familiei Buiga din comuna Cornești – mai exact din satul Bîrlea 🍞

Povestea acestei mici afaceri locale de familie este cât se poate de simplă și plină de inspirație. Totul a început acum 2 ani, când familia Buiga s-a decis să își construiască un cuptor pe foc de lemne și să facă pâine de casă atât pentru consum propriu cât și pentru câteva familii din vecini. Zis și făcut. Dar cum ideile bune se nasc atunci când ești în acțiune, odată pornit cuptorul….știți vorba aia “Când cuptorul o pornit / Anul Nou o și zânit”…. au apărut și primele gânduri de valorificare a pâinii după rețeta bunicii, în urma primelor comenzi venite din recomandări.

Au trecut aproape 2 ani de atunci, iar astăzi ne putem bucura de 3 sortimente care pot fi comandate pe pagina de Facebook Bunatati din Bîrlea sau direct la numărul de telefon 0742 916 335:

🔸 ️Pâine mare (bătută) la tavă: 1,5 kg – 15 lei;

🔸️ Franzelă (la tavă) de 1 kg: 10 lei;

🔸️ Pâine împletită la 0,5 kg: 5 lei.

Pe lângă sortimentele de pâine, avem ocazia să comandăm și pălănețe cu diferite umpluturi, toate noutățile putând fi urmărite în timp real pe pagina lor de Facebook.

Noi îți dorim o seară magică cu gânduri bune și obiceiuri culinare sustenabile! 😉