Delicatese la cuptor cu inspirație toscană
Zilele trecute ne-am bucurat de o nouă experiență culinară, inspirată de data aceasta în urma vizionării unui episod din volumul 6 Chef’s Table
Nu ne-am imaginat că ceea ce urmează să vedem ne va impacta următoarea cină și inclusiv modul de raportare la hrană pentru tot restul vieții. A fost încă o cărămidă pusă la fundația culturii noastre gastronomice.
Să facem prezentările
Dario Cecchini este un măcelar născut și crescut în Panzano in Chianti, Toscana, care în urmă cu câțiva zeci de ani a luat-o pe un drum care i-a definit întreaga viață, făcându-l să înțeleagă în profunzime sacrificiul animal.
În prezent, are trei restaurante cu specific toscan și creează experiențe culinare deosebite. Gătește ca pe vremuri, simplu și sănătos, așezându-se la masă alături de oameni care vin din toată lumea pentru a-l cunoaște pe omul care a revoluționat modul în care ne raportăm la hrana de origine animală
Este suficient să dați un search pe Netflix și să savurați un episod inspirațional de aproximativ 40 de minute, presărat cu povești de viață și destine legate de o tradiție veche de familie, de peste 250 de ani.
Acum, mergem mai departe cu prezentările, la cină și venim pe meleagurile noastre, în Cluj-Napoca. Se iau 2 bucăți de ceafă de porc și o bucată de pulpă (neapărat de la un porc crescut și hrănit local), se condimentează cu un amestec din ulei de floarea soarelui presat la rece, cimbru, rozmarin, sare, piper, fulgi de usturoi și vin de casă și se lasă la frigider de dimineața până seara.
Apoi, se introduc în cuptor într-un vas de yena. Și, vorba lui Dario: “după un pahar de vin roșu uiți toate tehnicile de gătit pe grătar și te lași în voia intuiței”…în cazul nostru, la cuptor
Se servește ulterior cu pâine făcută în casă, murături asortate și cu respect pentru viața animalului care a fost sacrificat.
Partea asta cu respectul am cam uitat-o noi, oamenii (în general), iar atunci când mâncăm de fapt nu ne mai hrănim și uităm de esența hranei. Mai avem mult de învățat și înțeles din acest punct de vedere pe parcursul întregii noastre vieți, dar nu uitați niciodată că atunci când vă hrăniți aveți în fața voastră o bucată de viață, fie că este ea de origine vegetală sau animală, iar felul în care ne raportăm la hrană ține doar de valorile noastre spirituale, sociale și culturale
Vă dorim alegeri înțelepte în obiceiurile voastre culinare și experiențe gastronomice pline de recunoștință.