Periplu de martie pe Valea Târnavelor
Weekend-ul acesta ne-am bucurat de un periplu de 2 zile pe Valea Târnavelor, în împrejurimile sitului UNESCO Biertan, un loc care ne-a devenit foarte drag încă din primele ore petrecute aici; dar să începem cu începutul și cu prima oprire de pe traseul nostru: comuna Moșna
În cazul în care nu ați auzit încă de faimoasele brunch-uri cu produse locale organizate în Turnul Slăninii din incinta bisericii fortificate din comuna Moșna, să știți că înainte de pandemie, doamna Marianne Rempler (una dintre ultimele săsoaice localnice care au decis să rămână în comuna natală) se ocupa de organizarea lor, administrând în același timp biserica cu multă pasiune și entuziasm, după cum ne-a și relatat în minunata discuție pe care am avut-o cu dânsa: “timp de 25 de ani acesta a fost cel mai frumos loc de muncă pe care l-am avut”. O femeie care nu și-a uitat niciodată rădăcinile și pentru care Moșna a fost întotdeauna acasă
Am poposit la Moșna, în drumul nostru spre Biertan, cu gândul de a vizita mai multe inițiative care pun în valoare hrana locală, cum ar fi Bio-Moșna – gospodăria bunei noastre prietene Lavinia Schuster, locul în care am redescoperit valoarea hranei și a activităților țărănești de zi cu zi, încă din anul 2013 și una dintre cele mai vechi case din Moșna, parte dintr-un circuit ecomuzeal coordonat de Asociația Vecinătățile Moșnei.
Dat fiind timpul scurt al zilei de sâmbătă și dorința noastră de a face un popas și în satul Richiș în drumul nostru spre Biertan, nealterând timpul de calitate petrecut cu fiecare gazdă în parte, am decis că vom reveni ulterior la Moșna pentru celelalte vizite
Zis și făcut. După cele aproape 2 ore petrecute în incinta bisericii luterane din Moșna am pornit spre Richiș, satul care în ultimii 20 de ani s-a transformat într-un pol important de ecoturism și gastronomie, unde vizitatorii pot descoperi viața simplă de odinioară în compania gazdelor, a producătorilor locali și a naturii.
Biserica fortificată din Richiș este locul în care poți descoperi până în cel mai mic detaliu istoria sașilor de pe Valea Târnavelor, dacă pui întrebările potrivite sau dacă îl prinzi în formă pe Herr Johann Schass – curatorul bisericii și omul care timp de 2 decenii a împărtășit mesaje importante despre istoria sașilor din Transilvania în întreaga lume. Nu excludem aici informațiile prețioase despre cultura gastronomică consolidată de-a lungul sutelor de ani de coexistență interetnică.
Drumul nostru a continuat apoi spre Biertan, destinația noastră din acest weekend Odată ajunși aici, am luat străzile la pas, până când seara s-a așezat peste vatra satului. Ne-am bucurat de o cină în doi la restauratul Complex Medieval Unglerus (meniu a la carte) și de peisajul idilic cu vedere spre biserica cetate, oferit de camera în care ne-am cazat.
Referitor la restaurantul Unglerus (amplasat chiar la baza bisericii cetate din Biertan) specificăm că se depun eforturi în valorificarea produselor locale în meniul restauratului. De exemplu dulceața de afine folosită la papanași este preparată in-house cu afine de la un mic producător din apropiere. Produsele din carne (de porc și de vită) provin de la o carmangerie din Mediaș care se aprovizionează în proporție de 80% cu animale crescute în gospodării și ferme din județul Sibiu. Murăturile sunt preparate în restaurant, pe baza unor rețete locale. Smântâna și telemeaua de vacă / oaie provin de la producători din apropiere. Siropul de soc pentru socată provine de la o familie care se ocupă doar cu procesarea fructelor locale în funcție de sezon
Noi ne-am obișnuit ca de fiecare dată când ne cazăm într-un loc să întrebăm despre varietatea de produse locale folosite în cadrul meniului propus, iar aceste întrebări reprezintă, de cele mai multe ori, începutul unui dialog constructiv în direcția argumentării meniului și a găsirii de soluții pentru valorificarea resurselor locale.
Va urma Revenim zilele următoare cu experiența celei de-a doua zi, cu revederi de oameni faini, antreprenori și prieteni care sfințesc locul acolo unde pun mâna, cu noi experiențe culinare și descoperiri cu gust.