A doua zi a periplului nostru pe Valea Târnavelor, duminică – 13 martie, a fost plină de surprize plăcute 😃

Imediat după micul dejun servit la Complex Medieval Unglerus, am pornit să vizităm biserica fortificată din Biertan, dar nu înainte de a face un scurt popas, chiar la baza cetății, la mini târgul de producători locali facilitat de Primăria Biertan.

De fapt, căsuțele în care producătorii și meșteșugarii își expun minunățiile sunt amplasate aici pe tot parcursul anului, turiștii fiind întâmpinați cu produse care mai de care, de la gemuri și siropuri până la țesături locale, cămăși înflorate și ii cu motive tradiționale, toate realizate de către localnici 🙂

Ne-am bucurat mult să vedem deschiderea oamenilor din zona târgului și ușurința cu care reușesc să creeze conexiuni și să comunice. Când ajungeți în zonă nu ezitați să întrebați de doamna Cândea Eugenia, o doamnă plină de energie și foarte pasionată de meșteșugul tradițional: cămășile tradiționale brodate și cusute, covoarele țesute și fețele de masă, îngerașii croșetați și goblenurile făurite de doamna Eugenia din Biertan au în spate mii de ore de muncă și dedicare.

Tot aici am cunoscut-o și pe doamna Silvia Cocoș din Copșa Mare. Familia dânsei produce gemuri și siropuri din îngrediente proaspete cultivate acasă sau culese pe dealurile și văile din împrejurimile Bietanului. Am cumpărat sirop de trandafiri și dulceață de lapte, după o degustare la fața locului plină de savoare 😋

Mare ne-a fost bucuria să ne revedem și cu bunul nostru prieten Alex Andrei Gheorghe de la Villa Rihuini Wine House, unul dintre antreprenorii rurali care nu ratează niciun moment să pună în valoare atât potențialul natural al zonei cât și moștenirea culturală săsească.

Alex locuiește în Richiș, este născut și crescut pe aceste meleaguri, cunoscând tot ce se poate despre comunitatea locală, despre traseele marcate din zonă, despre faună și floră, dar și despre proiectele de restaurare pe care le desfășoară împreună cu întreaga sa familie. Poate cel mai bun ghid local de pe Valea Târnavelor 😉

Am descoperit puțin mai târziu la Villa Rihuini un proiect de ecoturism integrat perfect în peisajul rural al satului Richiș: atenția la detalii în ceea ce privește procesul de recondiționare, felul simplu în care se combină culorile în camerele de oaspeți și elementele tradiționale folosite pentru a scoate în evidență moștenirea culturală săsească.

Dacă mai adăugăm și posibilitatea de organizare a degustărilor de vinuri 🍷, ei fiind inclusiv producători de vin, pivnița săsească cu boltă și arcade din cărămidă, grădina frumos amenajată cu locuri de hamace, trandafiri și flori cât cuprinde sau plantația de rozinchine (strugurei / coacăze roșii) și coacăze negre, platoul de deasupra grădinii destinat sesiunilor de Yoga / relaxare, putem spune că acest loc reprezintă noul etalon în materie de inițiative private care oferă și facilitează experiențe de ecoturism.

Drumul nostru a continuat spre cetatea UNESCO Sighișoara, un loc plin de istorie și farmec, un loc în care de fiecare dată revenim cu mare drag și revedem cetatea cu alți ochi.

După o plimbare în zig zag pe străduțele romantice ale cetății ne-am oprit să luăm cina la Restaurant Sighișoara. Aici am descoperit supa de ceapă cu crutoane și cașcaval gratinat, un deliciu culinar care pur și simplu ne-a surprins. Gustul intens de ceapă în combinație cu cașcavalul gratinat care, topit pe deasupra, formează un capac închis ermetic, este dincolo de cuvinte 👌

Recomandăm cu drag experiența asta, în cazul în care sunteți în căutare de rețete vechi reinterpretate sau în cazul în care pur și simplu sunteți deschiși la noi experiențe culinare.

Am plecat din Sighișoara spre Cluj cu bucurie și recunoștință, dar și cu promisiunea de a ne reîntoarce pe Drumul fortificațiilor pentru a putea descoperi și mai în profunzime o parte din cultura gastronomică a acestor locuri.