Acasă la Copșa Mare 122. Experiențe cu gust local
Sâmbăta aceasta ne-am bucurat de un eveniment gastronomic cu totul deosebit la Copsa Mare 122, în Colinele Transilvaniei, alături de prietenii și gazdele noastre dragi, Simona și Sile
Ziua a început cu emoțiile pregătirii unui nou tip de eveniment în acest cadru pitoresc și plin de istorie, într-un peisaj rural specific satelor săsești din sudul Transilvaniei, în care uneori ai impresia că timpul nu are clepsidră.
Sosirea invitaților a fost în sine un moment de celebrare, știind că participanții sunt oameni pasionați de experiențe locale la firul ierbii. Cu toții ne-am bucurat de un tur complet al gospodăriei, pe care Simona și Sile au construit-o și amenajat-o de-a lungul ultimilor 5 ani.
Am fost plăcut surprinși să descoperim cât de bine sunt amenajate și orientate cele 5 camere din lemn (2 dintre ele amplasate în zona dedicată vechiului șopru, iar celelalte 3 în noua construcție ridicată pe locul vechii șuri – construcție care respectă până în cel mai mic detaliu elementele de arhitectură tradițională specifică acestei zone).
Bucuria a fost și mai mare în rândul participanților atunci când draga noastră Simona i-a invitat să guste din bunătățile pregătite la masa de bun venit. Brânzeturile proaspete, pasta cu slănină și salata de vinete cu ardei copt au fost printre cele mai apreciate preparate
Momentul a continuat cu o prezentare de suflet a pasiunilor preotului ortodox Ioan Bica: pictura pe sticlă, traforajul și apicultura. În câteva minute am aflat informații utile despre apicultura sustenabilă, despre istoria figurinelor de lemn și despre icoanele pictate pe sticlă. Am plecat cu o amintire plăcută în urma acestei interacțiuni cu unul dintre oamenii locului, care știe să puncteze foarte bine atât punctele forte ale comunității, cât și aspectele care merită îmbunătățite
S-a lăsat și cu o degustare de gemuri din partea familiei Cocoș, iar doritorii au cumpărat gemuri, dulcețuri și siropuri. Am descoperit cu ocazia aceasta produse mai deosebite, printre care s-au numărat dulceața din flori de soc, dulceața din flori de liliac și dulceața din petale de flori de mac. O reverie de arome, care au exaltat papilele gustative
Juniorii au avut momentul lor în cadrul atelierului de împâslire. Maestrul Ilie Iordan, singurul meșter din zonă care încă mai păstrează tradiția străveche a împâslirii lânii de oaie, a pregătit o întreagă recuzită, astfel încât cei mici să se bucure pe deplin de experiența împâslirii.
Explicațiile sale pline de înțelepciune și umor le-au stârnit curiozitatea celor mici, care așteptau cu sufletul la gură fiecare etapă a procesului. Cei mai harnici și prinzași au putut pleca acasă cu o floare din pâslă făcută cu propriile mâini
Între timp nici ceilalți participanți nu s-au lăsat mai prejos. Covata de lemn a Simonei a “găzduit” mai multe mâini dibace, care s-au încumetat să pregătească și să frământe aluatul de pâine în cadrul unui atelier interactiv.
S-au împărtășit rețete de pâine, în special de către doamne și s-a făcut cerc de oameni faini în jurul aluatului, rezultând o atmosferă de bun augur în care invitații s-au simțit ca acasă, într-o mare familie a căror membri parcă abia au așteptat să se întâlnească și să petreacă o zi de neuitat împreună
Între timp, până la dospirea aluatului, ne-am pornit cu mic cu mare spre vechea biserică fortificată din Copșa Mare, edificiu care stă în picioare de mai bine de 700 de ani și care a servit de-a lungul timpului ca lăcaș de cult sașilor romano-catolici și evanghelici din Transilvania.
Câteva aspecte pozitive cu privire la starea actuală a bisericii: acoperișul și scara către clopotniță au fost reparate în anul 2018, acceasul din turn a fost recondiționat și repornit în anul 2019 (de atunci Sile îl trage în fiecare seară), intrarea de vest a fost redeschisă în anul 2020, vechiul șopron a fost complet renovat în anul 2022, iar stâlpii de tip contrafort din exteriorul zidului bisericii au fost reparați în primăvara acestui an.
Toate aceste reparații și renovări au putut fi desfășurate cu fonduri provenite din donații private, iar în luna august 2023 va intra în reparații inclusiv acoperișul vechii case a clopotarului.
Odată ce am trecut pragul bisericii fortificate, am simțit că ne-am transpus în timp, în vremurile când tinerii, adulții și vârstnicii învățau, lucrau, cântau, dansau și se bucurau împreună în cadrul unor comunități bine închegate și funcționale. Cei prezenți au putut observa de aproape inclusiv picturile murale expuse, provenite din perioada catolică a bisericii, dinainte de anul 1550.
Cei care ne-am încumetat să urcăm în turnul clopotniței ne-am bucurat de o experiență panoramică deosebită, cu vedere 360 de grade asupra întregului sat și a pădurilor care îl înconjoară. Ne-am gândit cum ar fi să prindem un răsărit sau un apus dintr-un astfel de turn și am pus dorința pe wish list
Periplul nostru a continuat cu o oprire scurtă pentru revigorare la Copșa Mare 122, înainte de urcarea spre Cucu’ deal cu căruțele trase de cai, cel mai înalt punct de belvedere asupra satului și a impozantei biserici fortificate.
Prichindeii au fost plini de zâmbete și de energie pe parcursul trăirii acestei experiențe, mersul cu căruța fiind o noutate pentru o mare parte dintre ei.
Odată ajunși în vârful dealului, ne-am tras sufletul la umbra copacilor și am povestit despre specificul satelor săsești din Transilvania, despre cum preocupările agricole și meșteșugărești au influențat cultura gastronomică și organizarea satelor.
Cu informații și idei noi am pornit înapoi spre Copșa Mare 122.
Odată ajunși, Simona ne-a invitat să continuăm atelierul de pâine Cu aluatul dospit și cuptorul încins, toată lumea s-a mobilizat să își pregătească propria pâine.
De data asta atmosfera a fost și mai dinamică, marea familie fiind mai numeroasă împreună cu juniorii, care au adus un plus de curiozitate și energie. Entuziasm, voie bună și bucurie cât cuprinde, acestea au fost cuvintele cheie care au reprezentat cel mai bine finalul activității.
Cu energia consumată și cu noi experiențe memorabile la purtător dragii noștri participanți au fost invitați să se așeze pentru a servi masa de prânz. Vedetele zilei au fost de departe sarmalele la ceaun cu smântână de casă și hencleșul cu griș – un desert tardițional săsesc inconfundabil, care pur și simplu se topește în gură.
La final invitații au plecat acasă cu pâine și sirop de soc și cu promisunea revenirii
Copsa Mare 122 este primul punct gastronomic local din comuna Biertan, recent autorizat și este deschis pentru zile de naștere, botezuri, nunți mai mici sau alte evenimente speciale în familie. Iar dacă vrei să petreci pur și simplu un sejur în zonă, fie că ești în cuplu, cu familia sau cu gașca de prieteni, nu ezita să le scrii pe pagina lor de Facebook pentru o ofertă personalizată de masă sau masă + cazare.
Și nu în ultimul rând, anunțăm cu drag că este posibil să organizăm o nouă ediție a evenimentului Acasă la Copșa Mare – Experiențe cu gust local, în toamna acestui an, pentru cei care își doresc să experimenteze tot ceea ce au citit mai sus
Datorită oamenilor frumoși, a dorinței gazdelor de a ne revedea și a feedback-ului pozitiv primit, ne dorim să reluăm această experiență gastronomică inedită, alături de un nou grup de gurmanzi!