În prima noastră vizită la atelierul de brânzeturi al Asociației Curtea Culorilor ne-am bucurat inimile, descoperind povestea acestui loc minunat, care pune în centrul activității sale dragostea pentru om și pământ ❤️

Atelierul s-a format într-un context în care asociația căuta să dezvolte un mediu de lucru sustenabil pentru primele două femei post-instituționalizate avute în îngrijire, Gabriela și Petronela, despre care puteți citi mai multe în primul comentariu.

Aceste două femei pentru care Asociația Curtea Culorilor a devenit Familie și Acasă, ne-au întâmpinat cu mare bucurie și căldură, odată ajunși în satul Sârbova, la numărul 16.

După o plimbare prin frumoasele grădini, am aflat povestea lor pe îndelete chiar de la Adriana Formenti, președinta Asociației Curtea Culorilor.

Știam de misiunea asociației de a ajuta fetele și femeile fără familie și casă, provenite din orfelinate și am fost extraordinar de impresionați de forța și credința cu care Adriana face lucrurile să se întâmple 🙏

Adriana face parte și din Mișcarea Eclezială Carmelitană, iar împreună cu alți membri români și italieni au reușit să pună bazele asociației în anul 2011 🤝

Le-am împărtășit experiențele noastre în ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, iar ele ne-au împărtășit poveștile lor de viață, creându-se astfel un cadru de dialog și de cunoaștere reciprocă.

Am conștientizat și mai mult că atunci când alegem să cumpărăm de la o întreprindere socială, precum cea înființată de Adriana, susținem o cauză nobilă și dăm șansa unor oameni la o nouă viață.

După acest moment de cunoaștere am fost invitați să vedem atelierul de brânzeturi și să coborâm în pivnița de maturare.

Cu dotări simple, dar bine calculate de către Adriana și echipa ei, această pivniță este locul din care în fiecare sâmbătă pleacă spre Timișoara 13 tipuri diferite de brânzeturi proaspete și maturate, care pot fi achiziționate de la piața volantă de lângă stadionul Dan Păltinișanu, în intervalul orar 07:30 – 13:00.

Dacă nu ajungeți la piață, nu vă faceți griji: le puteți savura la Reciproc sub formă de platouri sau se pot cumpăra în calupuri pentru acasă 🧀

Dacă nu sunteți din Timișoara, cu un simplu e-mail și o comandă la adresa adriana@curtea-culorilor.org puteți primi brânzeturile oriunde în țară. Găsiți aici un link cu brânzeturile disponibile și prețurile aferente.

Noi am avut ocazia să degustăm iaurtul și 3 sortimente de brânzeturi excepționale.

Acestea sunt realizate după rețete tradiționale din Italia, folosindu-se lapte provenit de la văcuțe duse la pășune. Cheagul și ingredientele folosite sunt naturale.

Iaurtul a fost atât de cremos, de fin și de bun, iar brânzeturile de VIS!

Stracchino, de exemplu, e ca un nor pufos, albă ca spuma laptelui, cu un gust delicat și fin și un iz plăcut, aproape insesizabil de brânză proaspătă. La exterior are o peliculă mai cosistentă, iar la interior e cremoasă și moale. Poate curge ușor ☁️

Tondello e o brânză aromată, semi-tare, cu o textură fermă și consistentă. O plăcere de savurat, iar Caciotta cu piper ne-a cucerit printr-un gust pătrunzător, intens și o consistență semi-moale. Piperul face minuni în combinația aceasta!

Noi de abia așteptăm să încercăm și celelalte sortimente: Ricotta, Ricotta la cuptor, Primosale, Sârbova, Tomasar, Tondello cu mirodenii sau nucă, Caciotta simplă sau Caciotta cu chilli și chimen.

Sunt o adevărată experiență culinară, mai ales pentru iubitorii de brânzeturi, iar ingredientul secret, care te face să vrei să comanzi iar și iar, este povestea acestor femei minunate! 🫶