Ieri seară am decis spontan să cinăm la Restaurantul Rod din Cluj-Napoca😋, mai exact Marius a întors mașina și a zis: „în seara asta sărbătorim!” Zis și făcut. Nu aveam rezervare, terasa era full, însa cele două doamne amabile, care întâmpinau clienții, au reușit să ne strecoare la o masă după sfertul academic de așteptare, ca-n situații pe nepusă masă.

Am primit meniul și l-am lecturat pe tot, deoarece era înțesat cu povești într-un labirint de expresii pe gustul nostru și mai ales de producători locali: legume de la Desaga cu legume, ouă de la Siamond, păstrăv de la Pastravaria Bologa – Pastrav certificat ecologic ș.a.m.d., dar acum vine partea interesantă! 😯

Marius îmi spune vesel: „comandă tot ceea ce dorești, uite ce bine sună Noapte Fierbinte!” Adevărul este că preparatul Noapte Fierbinte a fost făcut pe sufletul meu: prepeliță în sos de ciocolată și chili cu salsa de căpșuni și chipsuri de cartofi, plus alte minuni savuroase 😋

Ei bine, comanda mea a durat din varii motive puțin mai mult, unul dintre ele fiind lipsa căpșunilor cultivate local, fapt pentru care chelnerul a venit să-mi comunice motivul pentru care nu voi primi acea salsa delcioasă: „Nu ne dorim să folosim căpșuni de la Mega Image”. A fost…muzică pentru urechile mele, iar bucuria de a aștepta în aceste condiții prepelița mea, a atins cote maxime. Am înteles și de ce nu am primit o salsa din alt fruct, citez „ne temem că nu se va potrivi cu rețeta”. Deci…fără deci, măi a fost ce trebuie. Așa să tot comanzi. Am apreciat enorm transparența și mai ales faptul că au rămas devotați produsului local.

Nu m-aș fi gândit în seara aceea că voi pleca de la Rod cu dorința de a scrie despre ei. Vom reveni de fiecare dată cu cel mai mare drag și respect pentru amabilitatea personalului, profesionalismul bucătarilor și desigur pentru gustul rafinat 👨‍🍳👍

Cu dor pentru origini românești sau mai simplu, Rod.