Aceasta a fost masa noastră Reko 😃 după prima ediție din 1 Decembrie!

Așadar, se ia o bucată masă, se pun pe ea toate produsele cumpărate de la dragii noștri producători locali și prieteni, se realizează câteva fotografii de suflet 📸, așa mai naturale, fără edit, cadre sau alte minuni, apoi se fură din cornulețele de casă aduse de Carmen și se bea lapte de bivoliță cald de la Atelierul de branza NarCheese și mai apoi se burdușește frigiderul.

Cu această postare în minte, am stat zile bune și mi-am zis că vrând nevrând o voi transforma într-un review de produs ❤ Cum sunt relativ multe, eu zic să-i dăm bice!

Despre pastele curcubeu, fideaua și ouăle de la Poina Galesa 🥚 am mai scris în trecut (vezi aici) și tot ce pot garanta este că sunt absolut delicioase! Ouăle, cel puțin, au fost așa de dolofane și de proaspete, încât m-am încumetat să fac o mulțime de rețete delicioase cu ele!

Uleiul de la GOLD OIL 🌻 este deosebit pentru că se simte gustul de semințe de floarea soarelui într-un mod atât de aromat și de plăcut, încât îți vine să-l bei simplu. Este fin și are o culoare aurie intensă.

De la doamna Angela Baciu am cumpărat gutui delicioase și foarte plăcute la gust, nu au fost seci, ci coapte atât cât trebuie, iar gemul dânsei de gutui și ghimbir a fost fenomenal. Marius a mâncat jumătate de borcan la sesiunea de degustare 😄 Ce să mai spunem de compotul de gutui, exact ca la părinți acasă. Uneori când mă gândesc ce bogății avem la doi pași de noi și ce gusturi putem rata dacă nu găsim oamenii potriviți de la care să ne facem cumpărăturile.

Siropul de aronia (preferatul meu, o oază de vitamine pentru organism, mai ales în perioada iernii) și dulceața de ardei iute 🌶 (cea mai minunată din lume pentru Marius) de la Delicium – Jams and Syrups ne-au bucurat serile, pentru că au fost pe masă în cadrul fiecărei cine ❤ Siropul de aronia are un gust atât de particular, încât vă îndemn să-l încercați, să fie o surpriză, nu veți regreta, iar dulceața de ardei iuți e spicy, dar atât cât trebuie. Poate fi tolerată ușor de cei care nu sunt adepții gustului iute-picant.

Laptele de vacă și de bivoliță de la NarCheese 🥛este excepțional, pentru că simți gustul laptelui pur, de odinioară, cu acea notă de sălbatic a florei spontane din zone curate, de unde a pășunat animalul. Nu mai întâlnești acest gust atât de ușor și nici să aibă așa spumă și să lase smântână grasă…nu știu, dar e minunat ce se întâmplă aici. Poate doar gurmanzii mă vor înțelege pe deplin sau chefii, bucătarii de renume, care știu ce pot face aceste produse din preparatele lor (eu doar îmi imaginez). Cu cât e mai adevărat și mai natural un produs, cu atât experiența fiecărei mese este o revelație a gustului…uneori, aș vrea ca nimeni să nu fie obișnuit cu gustul laptelui din comerț și să se bucure numai de un lapte ca a lui Narcis.

Despre Raclette și telemeaua de oaie maturată nu mai zic nimic pentru că am mai scris cât sunt de bune (aruncă o geană aici), de parfumate și de savuroase! Încercați neapărat Raclette-ul 🧀, mă veți pomeni. Vreau totuși să vă scriu de brânza proaspătă cu verdețuri, o brânză fină și naturală, cu un gust timid și proaspăt, densă și delicată în același timp, cu un rand de busuioc, care îi complimentează aspectul și gustul. De vis.

Pâinea de la Brutaria Claudia cu secară, seminţe de chimen şi dovleac 🍞 a fost poate una dintre cele mai bune pâini mâncate până acum! O delicatesă, cu textura ei inconfundabilă și jocul de gusturi nemaipomenit. La un moment dat am rupt din pâine, cum rupeam când eram mică pentru că-mi plăcea așa de mult gustul și mă delectam cu ea, așa, goală.

Pachetul Verde ne-a oferit salată verde crudă, ceapă verde proaspătă, varză kale de 3 feluri și cartofi roșii mari și mândri! 🥬🥔 Totul a fost așa de fresh și de gustos, încât nu am mai rezistat prea mult și le-am păpat pe toate în scurt timp! Este o mare bucurie să poți mânca în decembrie aceste produse de la tine de acasă și nu de departe din import. Vă recomand călduros să vă răcoriți cu prospețimea produselor oferite de ei în fiecare zi a sezonului rece! Atât cât se mai poate!

De la Bunătăți uscate am primit condimente pentru vin fiert, pe care le-aș ține în punguță ca ornament, așa de faine sunt și ceai multifruct fără zahăr, conservanți sau aditivi, o bombă de sănătate care conține inclusiv fructe deshidratate de Aronia. Un gust parfumat și incredibil de plăcut, excelent pentru serile de iarnă! ❄️ Recomand ❤

Ei bine, acestea fiind spuse cu atât de mult drag și dor de următoarea întâlnire Reko de mâine, 08.12, vă mai las cu un singur gând: noi, în medie, luăm 3 mese pe zi, iar de fiecare dată când ne oprim din lucru și ne punem la masă, ni se întrevede un zâmbet în colțul gurii când privim produsele locale.

În afară de faptul că le cunoaștem poveștile, ne mai gândim și la modurile curate în care au fost produse, la lanțul de distribuție scurt și la beneficiile pe care acestea ni le oferă: sănătate, susținerea economiei locale, un consum mai responsabil față de noi și de mediu 🤗 și nu în ultimul rând un gust desăvârșit, bun, ca acasă. Cred că este firesc să te poți hrăni local și un mare atuu într-o lume în continuă mișcare, grăbită și mai puțin atentă la ceea ce pune pe masă.

În fapt, ne hrănim zilnic cu un scop, nu? Cum ar fi să facem din asta cea mai faină experiență posibilă?