NarCheese – raiul brânzeturilor din Cornești
De curând, am poposit în inima unei bijuterii a satului românesc. Locul unde în sânul comunității se află Dumnezeu, iar pe chipul fiecărui localnic întâlnit am simțit cum răzbate veșnicia, care cred că s-a născut în satul Cornești (comuna Gârbău), acolo unde am descoperit Atelierul de brânză NarCheese
Am avut bucuria de a ne plimba printre casele cu flori, până la marea biserică, în jos pe lângă magazinul cu produse locale, spre atelierul de brânză. Acolo, l-am cunoscut pe Narcis Pintea, artizanul care pune suflet de la primul strop de lapte și până în clipa în care roata de brânză a ajuns la maturitate. Acest OM creează gustul fin, pătrunzător, lăsând ultimul cuvânt naturii. Nota aceea sălbatică, pe care o simți cum dăinuie îndelung pe cerul gurii, cea care trădează gustul copilăriei, acea notă își are originea în laptele natural, nepasteurizat, de la animale crescute pe pășuni curate. Acel lapte bun și gras poartă aroma florei spontane, pe care tu o vei resimți, cu fiecare îmbucătură, în gustul desăvârșit al brânzei lui Narcis
Îmi amintesc, că atunci când am degustat împreună cu Marius din feluritele sortimente, nu am putut decât să fim cei mai fericiți oameni din lume. O dată pentru că iubim brânzeturile , iar apoi pentru că ne aflam în micul lor rai. Printre feluritele sortimente degustate la fața locului, am avut curajul de a mirosi un Camembert din lapte de capră absolut fantastic, pe care ulterior l-am degustat acasă și vă putem spune că ne-am îndrăgostit de acel gust pătrunzător și mai ales de textura lui cremoasă.
Favoritul zilei a fost Raclette-ul, o delicatesă provenită de pe meleaguri elevețiene, unde Narcis a studiat această artă la Școala de Agricultură din Valais, timp de mai mulți ani. Astfel, cu aceste tehnici învățate în străinătate, fără a grăbi procesul natural, a reușit să ofere un twist aparte rețetelor tradiționale.
Acum, nouă ne sunt toate aceste delicii la îndemână, pentru a ne bucura de ele, fie că le comandăm de pe www.narcheese.ro, prin Made in Cluj, Nod Verde, Sat pentru Oraș și Gourmeticus Academicum sau fie că le regăsim în meniurile Kupaj.
Noi încă ne mai delectăm cu minunatul caș tradițional maturat, Raclette-ul irezistibil, crema de brânză din lapte proaspăt de capră, brânza maturată Gruyere, brânza frământată și telemeaua
Le recomandăm pe toate și vă mai îndemnăm să vizitați satul Cornești pentru că acolo veți simți căldura și mărinimia localnicilor, dar mai presus de toate, acel sentiment de odinioară, demult uitat, al vieții trainice la sat. Noi deja ne-am făcut prieteni în zonă și ne dorim să ne reîntoarcem în vizită
Gânduri despre “NarCheese – raiul brânzeturilor din Cornești”