Primul eveniment de promovare a cooperativei agricole „Calea Laptelui Transilvan”
În ultima zi a lunii iulie 2021 am participat cu bucurie la primul eveniment de promovare a cooperativei agricole Calea Laptelui Transilvan, recent înființată cu sprijinul GAL Someș-Nadăș și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, formată din 28 de crescători de vaci, oi și bivolițe de pe raza comunei Sânpaul (jud. Cluj), cu rolul de valorificare sustenabilă a laptelui produs aici
Trebuie să vă spunem că am avut parte de o zi de sâmbătă memorabilă, cu prieteni vechi revăzuți și timp de calitate petrecut împreună și cu produse locale la umbra brazilor plantați de către localnicii de pe Valea Șardului cu mai bine de 20 de ani în urmă, în zona intitulată “La Cremene” – un loc special pentru ei, dar mai ales pentru crescătorii care își petrec mare parte din timp pe aceste meleaguri
Drumul spre locația evenimentului este în sine o experiență de neuitat, cu peisaje colinare numai bune de biciclit sau luate la pas, cu păduri și fânațe care-ți taie respirația și te îndeamnă să te bucuri de splendoarea naturii de pe Valea Șardului.
Odată ajunși la locație ne-am lăsat surprinși de ospitalitatea gazdelor și de implicarea tuturor celor care au participat la procesul de consolidare a cooperativei. Am aflat detalii în amănunt despre cooperativă, despre felul în care sunt hrănite animalele (fără silozi și concentrate suplimentare), despre planurile lor de viitor, dar și despre importanța proximității consumatorilor față de producători, mesajul cheie pe care îl duc cu ei toți cei implicați în această mare familie
Povestea pe scurt sună cam așa: se găsesc mai mulți crescători de pe raza unui teritoriu restrâns și bine definit din punct de vedere geografic, care își doresc o colaborare unitară în vederea valorificării laptelui, se atrag fonduri europene, se găsește un manager motivat și proactiv care cunoaște bine cifrele și graficele de vânzări, se creează strategia de branding a cooperativei și se dă liber la semnarea de contracte cu diferiți procesatori
Ne-am bucurat de un brunch savuros care a avut în prim plan brânzeturile produse direct de către membrii cooperativei și am descoperit că inclusiv produsele de la Atelierul de branza NarCheese transmit din bogăția nutritivă a pășunilor de pe Valea Șardului, închizând astfel cercul “de la fermă la furculiță”
Este un semnal bun pentru sustenabilitatea cooperativei pe termen lung și o dovadă a trasabilității produsului local.
Noi vă invităm să urmăriți îndeaproape activitatea cooperativei pe pagina lor de Facebook și să îndrăzniți să participați la astfel de evenimente publice, care ne apropie și mai mult de hrana produsă local. Sunt experiențe care ne fac să respectăm și mai mult micii producători și ne ajută să conștientizăm importanța acestor inițiative de intereconectare între producători și consumatori