De când l-am descoperit în mediul online, ne-am dorit să-i trecem pragul și mai ales să-i răsfoim meniul, care ne-a atras atenția în mod deosebit din postările de pe Facebook ❤

Acest loc a fost făcut pentru sufletul nostru gurmand, care iubește produsul local de calitate și e doritor de cât mai multe restaurante românești pe piața locală. Așadar, de cum ni s-a ivit ocazia am și poposit la Zestrea, acolo unde rețetele vechi sunt redescoperite și valorificate, iar bucatele, care îți fură privirile, sunt preparate din produse locale de sezon, atent selecționate de la micii producători din județul Sibiu. Dap, am fost la Sibiu special pentru a sta la masa acestui restaurant 😌

Bucuria a fost și mai mare, știind că Raluca, gazda noastră și omul din spatele acestui concept, ne este prietenă. Un minunat prilej de a ne reîntâlni și a savura deliciile din meniu, stând la masă, împreună. Astfel, într-o seară, spre finele programului, am intrat în restaurant și ne-am cuibărit lângă șemineu, relaxându-ne la lumina lumânării, în timp ce pe fundal muzica bună reîntregea atmosfera plăcută.

Răsfoind meniul, ne-a impresionat prima pagină, unde erau specificați producătorii locali de la care ei se aprovizionează și mai ales principiile pe care, citez: le respectă cu sfințenie, printre care se numără evitarea risipei alimentare, folosirea ingredientelor locale și urmărirea condițiilor de creștere ale acestora, precum și înclinația spre rețetele bucătăriei românești de odinioară. Pur și simplu muzică pentru urechile noastre și un sentiment de bine, de acasă și mai ales de revigorare 🥰

Iubim să fim aproape de tradiție, să mâncăm local și mai ales să vedem că se respectă hrana, de la proveniența ei și până la grija față de mediu și de noi, gurmanzii, care ne dorim să fim hrăniți și sănătoși după ce ne răsfățăm cu o masă bună.

Acestea fiind spuse, să trecem la partea superbă: felurile de mâncare comandate. Ah, dar înainte să vină mâncarea, am fost îmbiați cu un suc de mere, pere și gutui, un vis aromat, de care îmi este și acum dor, completat de aperitivul, care ne-a impresionat prin amalgamul de gusturi complementare, cu iz tradițional: pită țărănească prăjită, unsă cu untură de porc și ceapă roșie. Aici am primit și varianta unsă cu pastă de jumeri. A fost mai bun decât ne imaginam inițial, ușor și extraordinar de bine complimentat de gustul pâinii de casă.

Ulterior, ne-au fost aduse și felurile principale – pentru mine, Deliciul Baronului – un șnițel bine făcut, cu momițe, spanac la interior, iar de jur împrejur avea piure cu păstârnac și zacuscă fierbinte, iar lui Marius i-a fost adusă cea mai mare porție de ciolan pe care eu am văzut-o vreodată. Nu degeaba se numea Ciolan Zdravăn – un ciolan afumat de porc cu iahnie de fasole și salată de ceapă. Nu cred că avem cuvinte să descriem cât de bun a fost. Gustul ne-a impresionat fiecare papilă gustativă, iar prezentarea ne-a ațâțat pofta. Marius a fost impresionat de frăgezimea ciolanului și de cât de bine a fost preparat 🙏 complimente bucătarului! Eu am adorat șnițelul și piureul cu păstârnac în mod deosebit, dar ce să mai spunem de desert? Am comandat o Ana Lugojana cu sos de vanilie fierbinte – două clătite dolofane cu brânză de vaci sub o pătură caldă de bezea.

A fost o desfătare și o imensă bucurie că am putut să ne delectăm cu asemenea preparate în zona zero a Sibiului. Cred că avem nevoie de cât mai multe astfel de restaurante, care să prefere produsul local de calitate și să se joace cu rețetele noastre vechi.

🤗 Vrem să-i mulțumim Ralucăi pentru seara minunată care ne-a amintit de gustul de demult, făcându-ne să uităm de noțiunea timpului. Am ascultat cu drag istorisiri despre Zestrea și comunitatea frumoasă de producători locali și am fost atentă la detaliile ce amintesc de omenie, tradiție, comunitate, responsabilitate, sănătate și o afinitate pentru munca făcută bine, cu suflet și dăruire pentru cei care trec pragul acestui restaurant.