Recent, am trecut printr-un periplu culinar cu ciuperci de pădure, proaspăt culese după ploi abundente 🍄

Sunt locale, din împrejurimi, atent alese de cunoscători – prieteni și familie – care știau exact unde să le găsească! Așadar, noi doar ne-am bucurat de un festin pe cinste cu pitoance și crăițe mari, cărnoase și hrănitoare 🤤

Din ele s-au făcut felurite preparate, din care ne-am delectat rând pe rând!

Prima delicatesă încercată a fost zacusca de hribi. S-au luat lădițe întregi de hribi la ales și pregătit, cepe din grădină și ardei kapia mari și cărnoși din piață, vreo 35 de kg. Ardeii au fost copți, s-au pus hribele, ceapa și celelalte mirodenii alături și s-a făcut zacusca tihnit, la foc mic, dar pe plită mare 😜

Apoi, am sfințit un borcan întreg de pitoance 😁 mai mici, mai tinere, puse în borcan întregi sau tăiate în două, longitudinal, ca să-și păstreze forma de ciupercă.

Procedeul a fost simplu: s-au opărit pitoancele în apă cu sare grunjoasă, neiodată (1 lingură de sare la 1 L de apă), iar în borcane s-au pus pe fund piper boabe, frunze de dafin, boabe de muștar și căței de usturoi.

Apoi, s-au așezat pitoancele peste, apăsat, iar printre ele s-au mai presărat boabe de piper și căței de usturoi. Îndesate fiind au lăsat zeamă, iar în completare s-a mai pus zeama lăsată de ele după ce s-au scurs în sită, imediat după fierbere, iar la final s-a adăugat oțet.

Se pot fierbe și simplu, în apă cu sare grunjoasă, iar apoi se pun în borcane peste iarnă. Sunt excelente ca și garnituri sau în tocane, omlete, pe pizza, ș.a.m.d 👌

Și uite așa, ajungem la cel de al treilea preparat: crăițe pane 🧡

Rețeta: Se taie piciorușele crăițelor, se spală crăițele la jet ușor, se opăresc în apă cu puțină sare grunjoasă, apoi se scot și se pun la scurs. Se așază unele lângă altele în sită (evităm să le punem unele peste altele, ca să nu se taseze). Apoi, se dau prin făină și ou și se pun la prăjit în ulei. Vor ieși pufoase și delicioase, fiind totodată un preparat ușor, dar consistent și hrănitor.

Simplu, nu? 😋

Vă îndemnăm să faceți minunățiile acestea și să vă bucurați de ele cât e toamna de lungă 🤗 Sunt sănătoase, pline de savoare și credem noi, pe gustul tuturor!