Ce spuneți de produsele mănăstirești, 100% naturale și locale? 🧡👇

Uneori, când călătorim și zărim în drumul nostru o mănăstire, facem un popas. Așa s-a întâmplat și pe drum spre Motru, ne-am oprit la Mănăstirea Lainici.

Chiar la intrare, am văzut expuse pe o tarabă o mulțime de produse tradiționale mănăstirești, cu eticheta bio 🌱, care se produc chiar acolo, din ingrediente de proveniență autohtonă. Ce poate fi mai curat și mai local de atât?

Diversitatea de produse ne-a impresionat (siropuri, borcane cu de toate, sapunuri naturale, etc.), însă ceea ce ne-a atras cel mai mult atenția a fost borcanul cu bureți de fag marinați și sticluța cu sirop de busuioc presat la rece. Voi ați mai băut sirop de busuioc? Pentru noi a fost prima dată, iar cele două ingrediente, busuiocul și siropul de zahăr invertit, au făcut minuni impreună, oferindu-ne o experiență culinară unică 🤤

De bureții marinați, cu foi de dafin, coriandru și busuioc, nu ne-am mai săturat. Cred că am asezonat cu ei fiecare mâncare, i-am savurat și simpli din borcan, așa, reci din frigider. Excelent gust! Simplu, natural, adevărat.

Așadar, dacă obișnuiți să vizitați mănăstiri și vedeți că au propriile produse expuse, nu ezitați să cumpărați de acolo, pentru că veți avea bucuria să savurați acel gust tot mai greu de găsit.

La un moment dat, am scris la o postare în comentarii despre plăcintele cu ciuperci, brânză și varză făcute de femeile din sat, de bunicuțe, după rețetele de odinioară, pentru vizitatorii unei alte Mănăstiri. E ceva în modul cum le fac și în energia pe care o pun în mâncare. Este ca și cum odată ce generația lor se va stinge, acel gust nu va mai exista.

Da, vom avea parte de alte minunății, nimic nu se pierde, totul se transformă, însă la fel, nu va mai fi niciodată 😊 Așa că dacă mai întâlniți bunicuțe, care gătesc așa cum numai ele știu să o facă, gustați.

P.S.: *ca o paranteză* plăcintele nu erau pline de ulei sau nesănătoase, cum de multe ori se consideră, că ai noștri bunici și străbunici nu găteau prea sănătos. Au fost chiar foarte bine gătite, rumenite, sfințite și servite! 😄

Să ne fie cu poftă!