Rețetă de turtă dulce – de sezon și de suflet gurmand
Rețetă de turtă dulce
~ de sezon și de suflet gurmand ~
Prima dată când am făcut turte eram de-o șchioapă, iar a doua oară a fost acum câteva zile. Ador să le savurez, pe toată perioada iernii, cu lapte cald, simple sau ornate.
Cum acesta este anotimpul meu preferat, obișnuiesc să mă desfăt cu toate clișeele de sezon: ciocolată caldă / cioco bombs, must, vin fiert cu condimente, turte, ceaiuri cu scorțișoară, lapte cald cu miere și scorțișoară, ș.a.m.d.
Aproape în fiecare an de ziua mea, în ianuarie, îmi iau turte și cam tot timpul le cumpăr de la târgurile de Crăciun sau de la artizanii locali, care se ocupă cu aceste delicatese de generații, așa cum este familia Rigo din Bonțida.
De data aceasta, însă, mi-am propus să încerc să le fac eu, după o rețetă simplă Și, surprinzător, au ieșit chiar foarte bune! Din păcate, toate formele de turte, știți voi, brăduții, inimile, luna și stelele, omuleții, au rămas la ai mei. Acele forme au fost ale bunicii mele și cu ele obișnuiam să mă joc când eram mică, în timp ce ea îmi făcea gogoși
Oricum, am folosit metoda de când lumea și pământul – paharul. Și mi-au ieșit sfere, 2 tăvi pline!
Așadar, fără a mai lungi povestea , vă las mai jos rețeta:
Noi am folosit 400 gr de făină Spelta, bio, de la AgranoLand, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe amestec de condimente pentru turtă și 1 praf de sare pe care le-am amestecat într-un bol. Apoi, într-un alt bol am amestecat 100 gr de zahăr, 120 gr unt și 1 ou de casă, iar după ce s-a omogenizat puțin compoziția am adăugat 150 gr de miere și am amestecat din nou până s-a omogenizat totul.
În pasul următor am turnat ingredientele uscate peste cele umede și am amestecat cu o spatulă până a început să se formeze aluatul. Ulterior, am frământat cu mâna până când am obținut un aluat ca un lut, modelabil și mai dens. L-am învelit într-o folie alimentară și l-am lăsat la rece pentru 30 de minute.
În cele din urmă, am scos aluatul de la frigider și l-am întins pe blatul de lucru cu un sucitor, apoi luând un pahar am făcut formele de turtă. Le-am pus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le-am lăsat pentru aproximativ 10 minute la rumenit, la o temperatură de 180 grade (cuptorul a fost preîncălzit).
Le-am savurat după ce s-au răcit puțin simple, cu dulceață de zmeură făcută de socrii mei, cu ciocolată și alte minuni dulci!
Poftă bună dragilor!
Sursă rețetă: @aboutfoodandmore