Trecerea dintre ani am sărbătorit-o alături de oameni dragi, în Maramureșul Istoric, unde timpul are o altă curgere, iar peisajele te transpun într-o lume, unde însăși natura a proclamat fiecare părticică din satul Mara. Un sat demn și frumos, care amintește de truda moroșenilor de a încununa o civilizație a lemnului.

Gazde nemaipomenite, calde și mereu cu zâmbetul pe buze, cu sufletul deschis și cu vorba bună, ne-au primit în casele lor, ne-au așezat la mesele lor și Doamne, ce bun a fost totul! Ne-am înfruptat dintr-o sumedenie de bucate tradiționale, gătite tihnit, din ingrediente și mirodenii locale. Dincolo de gustul autentic, am savurat și deliciul oferit de măiestria bucătăreselor în arta culinară a locului. Cert este că am mâncat mai mult decât trebuia, însă (în apărarea noastră) rar îți mai este dat să te bucuri de o masă adevărată, în care se oglindește gastronomia locală, de la un cap la altul 🧡

După trecerea în Noul An, ne-am pornit în Țara Lemnului, colindând printre fânețe, dealuri și livezi, mereu sub veghea Gutinului, acolo unde pașii ne-au purtat pe lângă case, oameni și porți masive din lemn.

Ne-am aventurat în unul dintre cele mai frumoase sate ale României, descoperind peisajul tradițional idilic al satului Breb. Brebul îndeamnă la visare, cu ale sale mândre case din lemn, curți frumoase, ulițe pline de mici colindători și de turiști în calești, de săteni care-și vând produsele locale la porți și meșteri populari, care te îmbie cu meșteșugul lor 🧵🪡

În Breb, oamenii mai seamănă cu cei din poveștile copilăriei noastre, unde simplitatea și liniștea, tradiția și iubirea față de natură, rămân valorile unei vieți bogate. Aici oamenii îmbracă portul popular, sunt păstrători ai vechilor datini și rămân fideli unui trai autentic.

În satele acestea, mâncarea mai are suflet, apa este vie, aerul proaspăt și rece, iar oamenii conectați la sine, la cei din jur și la pământ. Pădurile seculare, râurile cristaline și pășunile montane, așteaptă să fie străbătute de oameni cu inima blândă, unde mai murmură un dor de esența acestui neam.

Treziți din visare, ne-am reîntors în Mara, la cea de a doua casă care ne-a găzduit, să vedem Stupina Paul – o sărbătoare în plin zumzet și culoare – chiar lângă plantația de afine. Am gustat mierea, ne-am îndrăgostit de gustul ei, apoi am uns cu ea felii întregi de pâine făcută în casă 🍯 Ca-n copilărie.

Deși, aveam pe masă prăjituri, cozonac și cornulețe de casă, dulciuri și alte bunătăți…tot mierea pe pâine a fost parcă cel mai bun desert din lume! Și e firesc. Cele mai bune mâncăruri sunt cele care evocă emoții și amintiri cu conotații aparte.

Eu de mică am gustat din mierea familiei Paul și de fiecare dată am reușit cu greu să mă opresc din a o savura, fie simplă, pe pâine, în bucate sau în ceai. Este un deliciu în adevăratul sens al cuvântului, cu o tradiție de 30 de ani, despre care am bucuria să știu de ani de zile, de când prietena mea Simona, care a crescut printre albine 🐝, îmi povestea despre pastoralele de peste an, din care rezultau mai multe tipuri de miere: rapiță, salcâm, tei, floarea soarelui, de pomi fructiferi și în unii ani aveau chiar și de zmeură (preferata mea). În plus, familia Paul, creează și combinații de miere cu nucă, cu cătină, la cerere miere cu polen sau cu cătină și polen. De asemenea, ei mai au în palmares și fagure cu miere, tinctură de propolis, propolis brut și cremă cu propolis.

Sunt produse de calitate, care se pot livra oriunde în țară. Dacă ești din Maramureș poți cumpăra direct de la stupină, tot ce îți dorești, iar dacă te afli în alt oraș al țării, poți comanda direct pe pagina Stupina Paul, iar produsele vor fi livrate prin curier 🚚

Ei bine, acestea fiind spuse, voi încheia lunga poveste aici, deși ar mai fi atât de mult de spus: despre bunătățile din cuptorul cu lemne, bucătăritul peștelui de Revelion și ce bine ne-a ieșit, despre slănina tăiată direct din afumătoare, despre blana de oaie și Pă Coastă, despre casa tradițională a lui buni, superb pictată și decorată, dar și despre cel mai fioros și frumos ciobănesc pe care eu l-am întâlnit vreodată!

Așa să tot fie periplul nostru prin viață 🙏